eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Sosem volt még ennyi lombikbébi Amerikában

Rekordmagasságot ért el a lombikbabák aránya Amerikában 2012-ben, több született, mint bármikor, mióta az eljárást kifejlesztették - derült ki egy hétfőn közzétett jelentésből.

Az amerikai Asszisztált Reprodukciós Technológia Társaság (SART) éves jelentése megállapította, hogy a szervezet 379 tagintézményében 165 ezer 172 megtermékenyítés történt méhen kívül, azaz in vitro eljárással (IVF). Ilyenkor a leendő anya vagy a donor petesejtjét laboratóriumi edényben termékenyítik meg. A technológia segítségével 60 ezer 740 csecsemő született 2012-ben. A társaságnak az amerikai meddőségi klinikák több mint 90 százaléka tagja.

Mintegy kétezerrel több IVF-baba született 2012-ben, mint az előző évben. Az Egyesült Államokban 2012-ben körülbelül 3,9 millió gyermek jött világra, több mint 1,5 százalékuk lombikbaba. Az arány sosem volt még ilyen magas.

A növekvő ráta az első gyermeküket szülő anyák egyre magasabb életkorát tükrözi, hiszen a termékenységi problémák az életkor előrehaladtával lesznek gyakoribbak. Az első baba világra hozatalának átlagos életkora az 1970-es években 21,4 év volt, jelenleg 26 év.

A START első adatai szerint a 35 év fölötti nőknél tízszer nagyobb az egészséges baba születésével végződő próbálkozások aránya, mint a 42 évnél idősebbeknél.

Az IVF-eljárást végző orvosokat éveken át érte az a kritika, hogy több embriót ültetnek az anyaméhbe a sikeres terhesség esélyének növelése céljából. A többes beültetés azonban gyakran eredményezte hármas vagy többes ikrek születését. Ilyen esetekben az újszülöttek veszélyesen kis súllyal és egyéb egészségügyi kockázatokkal jönnek világra, ezért 2012-ben a meddőségi klinikák egy-egy alkalommal már kevesebb embriót ültettek be, mint az előző évben. A kettős és hármas ikrek születésének száma emiatt csökkent is.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×