eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Itt van a Föld leghidegebb pontja

Műholdas mérésekkel azonosították a Föld leghidegebb pontját: a mínusz 93,2 Celsius-fok hőmérsékletet az Antarktisz keleti fennsíkjának egy hegyvonulatán, 3900 méter magasan mérték.

Az elmúlt 32 év globális földfelszíni hőmérsékleteinek elemzésekor fedezték fel a szakemberek a 2010. augusztus 10-én mért adatot, amely négy Celsius-fokkal hidegebb a korábbi rekordnál. Ezt is a Kelet-Antarktiszon, az orosz Vosztok kutatóbázison mérték 1983. július 21-én - jelentette be hétfőn Ted Scambos, az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC) vezető kutatója az amerikai geofizikai társaság San Franciscó-i tanácskozásán.

"Gyanítottuk, hogy az Antarktisznak ezen a hegyvonulatán különösen hideg lehet a hőmérséklet, hidegebb, mint a Vosztok orosz kutatóállomáson, mivel annál magasabban fekszik" - tette hozzá a szakember.

A mért adat több mint 10 Celsius-fokkal hidegebb, mint a leghidegebb alaszkai vagy szibériai hőmérsékletek.

Az amerikai hőmérsékleti kutatás a hódűnék tanulmányozása nyomán indult el. A tudósok a hóban törésvonalakat vettek észre, és meg akarták állapítani, hogy zsugorodik-e a hó a térségben.

Az extrém hideg hőmérsékletet a térségben egy rövid időre megülő levegő okozza. Ha az égbolt napokon át tiszta, a föld kisugározza a hőt a világűrbe, szuperhideg levegőréteget vonva ezzel a hó fölé.

"Az által alakul ki az általunk mért abszolút alacsony hőmérséklet, hogy a levegő hosszabb ideig mozdulatlan, miközben több hő szökik a világűrbe" - magyarázta Scambos.

"Tudom, hogy ezt a nagyon hideg hőmérsékletet nagyon nehéz elképzelni. Úgy tudnám illusztrálni, hogy az majdnem olyan alacsonyan van a fagypont alatt, mint a forrásban lévő víz a fagypont fölött" - érzékeltette.

A szakemberek úgy vélik, hogy a műholdas adatok további elemzésével és az adatok további finomításával valószínűleg még hidegebb hőmérsékletet is észlelhetnek.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×