eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Jóval halálosabb a légszennyezettség, mint eddig gondoltuk

A légszennyezettségnek való tartós kitettség még akkor is növeli a halálozás kockázatát, ha a szennyezettség mértéke az európai uniós egészségügyi határérték alatt van - derült ki az Utrechti Egyetem által vezetett vizsgálatból.

Az intézmény professzora, Rob Beelen által vezetett kutatócsoport a légszennyezettségnek való kitettség hosszú távú egészségi hatásait Európára vonatkozóan vizsgáló ESCAPE (European Study of Cohorts for Air Pollution Effects) tanulmányra támaszkodva 13 európai ország és összesen 367 251 ember adatait vette górcső alá.

A mostani eredmények szerint a szálló por köbméterenkénti koncentrációjának minden 5 mikrogrammnyi emelkedésével 7 százalékkal nő a kockázata annak, hogy valaki meghal a légszennyezettség következtében. "Ennyi a különbség egy forgalmas városi utca és egy olyan hely között, amely nincs kitéve a közlekedés hatásainak" - húzta alá közleményében Beelen.

A szállópor-koncentráció tekintetében az európai levegőminőségi norma 25 mikrogramm per köbméter, de a vizsgálat szerint a kockázat mértéke már a 15 mikrogrammos érték alatt is jelentős. "Az eredményeink azt mutatják, hogy a szálló por koncentrációjának további csökkentésével jelentős egészségügyi haszonra tehetünk szert" - mutatott rá a szakember.

A szálló por azoknak a levegőben eloszlott finomszemcsés szilárd vagy folyékony halmazállapotú anyagoknak a gyűjtőneve, amelyek apró méretüknél fogva mélyen behatolnak a tüdőbe. Egyik legfőbb forrásuk a közlekedés, de a gyár- és fűtőtelepek is jelentős hatással vannak az emberek egészségére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

Alapjaiban változhatnak meg a közbeszerzések, új reform került az asztalra

A körforgásos gazdaság, a közbeszerzési gyakorlatok javításának, valamint a köz- és magánberuházások hatékony és eredményes felhasználását biztosító adminisztratív kapacitások növelésének szükségességek. Új, EU-szintű összehangolás szükséges ezen területeken, hogy az államszövetség GDP-jének közel 15 százalékát kitevő kifizetések jobban hasznosuljanak, például egy fenntarthatósági kritérium beiktatásával – derül ki Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnökének átfogó, az Európai Unió egységes piacának reformjára tett javaslatából.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×