eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Lehet, hogy megtalálták a Parkinson-kór okozóját

A gyomorfekélyért felelős baktériummal, a Helicobacter pylorival való fertőzöttség kapcsolatba hozható a Parkinson-kór kialakulásával - idézte amerikai kutatók megállapítását a BBC hírportálja.

A Louisianai Állami Egyetem munkatársai egérkísérleteikről az Amerikai Mikrobiológiai Társaság tudományos találkozóján számoltak be.

Traci Testerman és kutatócsoportja középkorú - 55-65 éves embereknek megfelelő - egereket fertőzött meg H. pylorival. Az állatok hat hónappal később Parkinson-kórhoz hasonló tüneteket mutattak: kevesebbet mozogtak és csökkent agyukban a dopamin nevű hormon szintje. Ugyanezek a változások fiatal egereknél nem következtek be, amiből a kutatók arra következtetnek, hogy az idősödés növeli a Parkinsonnal szembeni esendőséget.

"Megállapításunk azt sugallja, hogy a H. pylorival való fertőzés jelentős szerepet játszhat a Parkinson-kór kialakulásában embereknél" - mondta Testerman.

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a betegség tüneteinek jelentkezésekor az idegsejtek egy része már elpusztult, ezért a baktérium eltávolítása ebben a stádiumban már nem javítaná a páciens állapotát.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×