eur:
389.69
usd:
363.3
bux:
68091.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Május 16-án indulhat az Endeavour űrrepülőgép

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szabad utat adott az Endeavour űrrepülőgép indítására, s az újabb startidőpontot május 16-ra tűzte ki.

Az Endeavour egy olyan, csaknem kétmilliárd dollár értékű kísérleti berendezést szállít majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amely a kozmikus sugárzás elemi részecskéit méri.

Az utolsó útjára induló űrrepülőgép startját eredetileg április 29-re tervezték, de közel négy órával a start előtt elektronikai meghibásodást észleltek, ezért leállították a visszaszámlálást. Az elmúlt hétvégén kicserélték a hibás alkatrészt, továbbá az elektromos vezetékeket, mert felmerült annak a gyanúja, hogy a vezeték esetleg zárlatos volt.

"Ellenőriztük és kifacsartuk az egész rendszert. Most már egészen biztosak vagyunk abban, hogy nincs már probléma a géppel, és az elektronikával sem" - mondta Mike Moses, aki a NASA űrsiklók indítását irányító csoportját felügyeli.

Az eredetileg tervezett, április 29-i startnál a floridai Kennedy Űrközpontban jelen lett volna Barack Obama amerikai elnök és családja, valamint a legénység parancsnokának, Mark Kellynek a felesége, a lábadozó Gabrielle Giffords demokrata képviselőnő is, akit januárban fejbe lőtt egy merénylő. Az Endeavournek ez lesz a 25-ik, egyben az utolsó útja, amelyet kéthetesre terveznek. Az űrsikló legénységének négy űrsétát kell majd végrehajtania.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×