INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Megszabadítják kábító hatásától a marihuánát

InfoRádió / MTI
A kannabisz számos országban tiltott kábítószer, az orvoslásban azonban egyre nagyobb szerepet kap. Az Egyesült Államokban időközben bizonyos betegségeknél fájdalomcsillapítóként vetik be, és külön engedélyeztetést követően Németországban is.

A növényben található tetrahidrokannabinol (THC) felelős a fájdalomcsillapításért és a bódulatért egyaránt. A kutatók azon dolgoznak, hogy e két tulajdonságot elválasszák egymástól.

Fontos lépést tett ez ügyben az amerikai National Health Institutes (Maryland állam) kutatócsapata. Wie Xiong és Li Zhang úgy változtatta meg a THC-t, hogy anélkül éri el fájdalomcsillapító hatását, hogy kábulatot idézne elő - legalábbis egerek esetében. Eredményeiket a Nature Chemical Biology című szaklapban publikálták.

A THC hatásáért elsősorban a CB1 és CB2, úgynevezett kannabinoid-receptorok felelősek. Ezek molekuláris befogadók, amelyek megkötik a drog hatóanyagát, és elváltozást idéznek elő az agyban. Az elmúlt évek kutatásai rávilágítottak, hogy a THC fájdalomcsillapító hatásában több receptor is részt vehet.

Li és kollégái kimutatták, hogy valóban egy másik receptortípus, az úgynevezett GlyR okozza elsősorban a fájdalomcsillapító hatást. Ezt úgy derítették ki a kutatók, hogy egy olyan egértörzset tenyésztettek, amelyből hiányoztak e receptorok. A GlyR nélküli törzs esetén a THC elvesztette fájdalomcsillapító hatását, azonban elérte azt azoknál, amelyeknek a CB1 és CB2 receptorai hiányoztak.

Ebből következtettek a kutatók arra, hogy a GlyR-receptorok játszhatják a főszerepet a fájdalomcsillapításban, míg a CB1 és CB2 a bódulatot okozza - számolt be a Der Spiegel című német lap internetes kiadása.

A következő lépésben a kutatók előállították a THC enyhén eltérő változatát, amely a GlyR-receptorokhoz kötődik, a CB1-hez és CB2-höz azonban nem. Ez az anyag fájdalomcsillapító hatást ért el az egereknél, kábulatot azonban nem. A rágcsálók testhőmérséklete nem változott, koordinációjuk és egyensúlyérzékük is megmaradt.

A csapat azt reméli, hogy a kutatás hozzájárulhat új gyógyszerek kifejlesztéséhez.

A címlapról ajánljuk