eur:
389.49
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A fanyar ízért az életünkkel is fizetünk?

A szénsavas italok öregítenek, figyelmeztetnek a tudósok. A kutatások kimutatták, hogy a foszfát, amit sok üdítőital is tartalmaz, - mert ez adja meg savanykás ízüket - gyorsítják az egész szervezet öregedési folyamatát.

Ez az ásványi anyag nem csak az üdítőitalokban, de a feldolgozott húsokban is megtalálható, sőt a süteményekben és a kenyérben is. A bőrt és az izmokat öregíti el, ezen kívül szív- és a vesekárosodást okoz.

A Harvard Egyetem kutatói már végeztek meggyőző egérkísérleteket a foszfátok élettani hatásait vizsgálva, mégis úgy gondolják, hogy az elöregítő folyamat csak, mint lehetséges mellékhatás léphet fel a magas dózisú foszforbevitelnél.

A kutatási eredményeket a FASEB tudományos újság közölte. A lap egyik munkatársa, Gerard Weissmann, azt mondta: "Világszerte nagyon sok ember fogyaszt koffein tartalmú üdítőitalokat, így - ezek szerint - nagyon sok foszfort is juttatnak a szervezetükbe. Bár a kutatók szerint a foszforbevitel hatással van a szervezet gyorsabb elöregedésére, szerintem ez nem ilyen egyértelmű."

Nem ez az első tanulmány, ami a különböző szénsavas üdítőitalok káros hatásait taglalja, több ezer ilyen tanulmányt tartanak már számon. A csontritkulással, a hasnyálmirigy-rákkal, az izomgyengeséggel, a bénulással is összefüggésbe hozták már az üdítőket. Ezen tanulmányok szerint már heti két üdítő elég ahhoz, hogy a fentebb említett mellékhatások akár nálunk is jelentkezzenek.

A legújabb tanulmány Dr M. Shawkat Razzaque irányításával született. A kutató a Harvard fogorvosi szakának tanára. A kísérlet során három egércsoportnál vizsgálták a foszfátok hatását.

Az egyik egércsoportot egy bizonyos klotho nevű génnel kezelték, - ez a gén bizonyítottan élethosszító hatású az egereknél - emellett viszont magasan tartották a szervezetük foszfát szintjét. A csoport tagja körülbelül nyolc és tizenöt hét közötti időt éltek még a kísérlet megkezdése után. A pusztulásukat számos egészségügyi probléma okozta, amelyek közül mind a gyors elöregedésre vezethető vissza.

A második egércsoportot nem kezelték klotho génnel, szervezetük foszfátszintje pedig végig majdnem normális volt. Átlagosan húsz hétig maradtak életben.

A harmadik csoportnál is hasonlóak voltak a feltételek, mint a másodiknál, csak itt magas foszfortartalmú étrendet vezettek be az egereknél. Ezek is - akár az első csoport - tizenöt hét után pusztultak el.

Egyértelmű tehát, hogy a foszfátnak mérgező hatása van.

A tudósok szerint: "Az embereknek szükségük van az egészséges táplálkozásra, hogy normális maradjon a szervezetük foszfát szintje. De ez az ép és hosszú élet kulcsa is egyben. Ha óvakodunk a foszfáttartalmú ételektől, italoktól, akkor élvezhetjük az egészséges életet."

Az üdítőital gyártók megkérdőjelezték a kutatások érvényességét, mert a tanulmányok nem vizsgálták meg külön, csak az üdítőitalokat.

Richard Laming, a Brit Üdítőital Egyesület munkatársa szerint: "Az étrendünk foszfortartalmának mindössze három százaléka származik az üdítőkből. Az emberek továbbra is élvezhetik az üdítőitalokat, persze mértékkel és egészséges étrend mellett."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×