eur:
394.18
usd:
369.51
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Túl sokat dohányzik? Ez génhiba!

Azok a dohányosok, akiknek nagy nehézséggel jár a leszokás vagy akár csak a napi adag csökkentése, lehet, hogy genetikailag függők - bizonyítják az új kutatási eredmények.

A tudósok három olyan génmutációt azonosítottak, amely növelheti a dohányosok "nikotin-éhségét". Emellett számos olyan gén van, ami azt befolyásolja, hogy milyen könnyen válik valaki függővé vagy épp milyen nehezen tudja letenni a cigarettát.

Három különböző tanulmány összesen 140 000 embert figyelt meg; az eredményeket a Nature Genetics folyóirat közölte.

Két évvel ezelőtti tanulmányok is felfigyeltek már bizonyos változásokra egyes emberek genetikai kódjában, ami összefüggést mutat a nikotinfüggőséggel és a tüdőrák kialakulásával. Ezt az új kutatási eredmények is igazolják, egészen pontosan két mutációt jelöltek meg a tudósok.

A tüdőrák kockázatáról

A génmutációk, ahogy a tudósok nevezik SNP, bizonyítottan növelik a "nikotin-éhséget" és tíz százalékkal emelik a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Azonban a pontos működésük még ismeretlen. Nem tisztázott, hogy ez a mutáció egyszerűen arra készteti a dohányosokat, hogy egyre több cigarettát szívjanak nap, mint nap és így növelik a tüdőrák kockázatát vagy alapvetően érzékenyebbé teszi őket a különféle ráktípusokra.

Az Észak-Karolinai Egyetem, az Oxford Egyetem és az izlandi deCODE vállalat is beszállt a kutatásba.

Dr Kari Stefansson, a deCODE kutatója és ügyvezető elnöke elmondta: "Mindenki számára káros a dohányzás, de vannak, akikre károsabb, mint másokra. Az új felfedezésünkkel és a további kutatási eredményekkel képesek leszünk arra, hogy megállapítsuk, mely embereknek kell sürgősen abbahagyni a dohányzást fenyegetettségük miatt."

Amanda Sandford , az ASH kutató menedzsere, mindenkit figyelmeztet, hogy a kutatás még sokáig elhúzódhat, így " azok a dohányosok, akik le akarnak szokni, ne várjanak a genetikusok eredményeire! Már számos tanácsadás és módszer létezik a leszokás segítésére."

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×