eur:
389.17
usd:
361.65
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Minden ötödik csecsemő az oltások hiánya miatt veszti életét

Rekordszámban oltották be tavaly a csecsemőket: világszerte 106 millióan kapták meg az életüket veszélyeztető kórok elleni védőoltásokat, ám a kicsik közel ötöde továbbra sem kapja meg a kellő védettséget - jelentették be az illetékes nemzetközi egészségügyi szervezetek.

Ahhoz, hogy a legszegényebb országokban élő csecsemők is megkaphassák az első évben javasolt teljes vakcinasort, további egymilliárd dollárra lenne szükség évente - állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a UNICEF és a Világbank közös jelentése.

A legtöbb védelem nélküli csecsemő Ázsiában és Afrikában él, különösen a városokon kívül, illetve a harcokkal sújtott területeken, amelyeket a segélyszervezetek munkatársai nehezen érnek el.

A jelentés azonban hangsúlyozza, hogy jó befektetés a vakcinálás, mert évente 2,5 millió gyerek életét menti meg. Ha a világ összes öt év alatti gyerekének 90 százaléka megkapná azokat a védőoltásokat, melyeket rutinszerűen beadnak a tehetősebb országokban, akkor további kétmillió gyerekhalálozást előzhetnének meg 2015-ig.

"Úrrá kell lennünk a megosztottságon, amely elválasztja a gazdagokat a szegényektől, az életmentő vakcinákat megkapókat a meg nem kapóktól" - mondta Margaret Chan, a WHO főigazgatója.

A jelentés azt sugallja, hogy a szakadék áthidalása nehezebbé válik a következő években: 2000-ben átlagosan 6 dollárt költöttek a fejlődő országokban egy csecsemő vakcinálására, ugyanennek jövőre már 18 dollár lesz a költsége, sőt 30 dollár fölé is emelkedhet az újabb, drágább védőoltások megjelenésével.

Címlapról ajánljuk
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

Aréna
Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×