INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Felbocsátották az első japán teherűrhajót

InfoRádió / MTI
Felbocsátották pénteken az első japán teherűrhajót, az űreszköz néhány perccel a start után Föld körüli pályára állt, és várhatóan egy hét múlva csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS).

A H-2 Transfer Vehicle, vagy HTV teherűrhajó helyi idő szerint kora délután startolt a japán déli részén található Tanegasima űrközpontból, és néhány perccel később Föld körüli pályára állt. A teherűrhajót szállító H2B hordozórakétának ugyancsak ez volt az első űrmissziója.

A teherűrhajó felbocsátása mérföldkőnek számít a japán űripar történetében, és egyben kulcsfontosságú eleme az ISS-programnak, amely hamarosan kénytelen lesz mellőzni a kiöregedő amerikai űrsiklók szállítókapacitását. Az űrsiklókat várhatóan jövőre vonják ki a forgalomból biztonsági megfontolások és a magas költségek miatt, s ezzel fontos szerephez jutnak a japán teherűrhajók.

A HTV várhatóan szeptember 17-én csatlakozik az ISS-hez, és november 3-án válik le az űrállomásról. A 10,5 tonna súlyú teherűrhajó 4,5 tonna rakományt - élelmiszert és különféle berendezéseket - szállít az ISS-re.

A japán űrkutatási hivatal a teherűrhajó erényei között sorolja fel azt, hogy 1,2 négyzetméteres belépőnyílása nagyobb más országok teherűrhajóinál, ami nagyobb méretű tárgyak szállítását is lehetővé teszi az ISS-re.

Japán az elkövetkező hat évben további hat teherűrhajót kíván legyártani, amelyek akár hat tonnás rakományt is szállíthatnak majd az űrállomásra.

Az új, H2B hordozórakéta erősebb elődjénél, a H2A-nál, amely műholdakat juttatott a világűrbe. Az 531 tonnás, 57 méter hosszú hordozóeszköz teherbírása 16,5 tonna.

A tokiói sajtó szerint Japán több mint 1,2 milliárd dollárt költött az új teherűrhajó és az új hordozórakéta kifejlesztésére, illetve az űrmisszióra való felkészítésükre.

A címlapról ajánljuk