INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

A rossz időjárás miatt elhalasztották az űrsikló visszatérését a Földre

InfoRádió / MTI
A floridai űrközpont környékén uralkodó viharos időjárás miatt elhalasztották a Discovery amerikai űrrepülőgép visszatérést a Földre.

A Discovery landolását helyi idő szerint csütörtök délutánra tervezték, de mivel Florida térségében erős szél fújt, és esett az eső, a repülésirányítók arra utasították az űrsikló asztronautáit, hogy egyelőre körözzenek a Föld körül.

A következő landolási kísérlet helyi idő szerint csütörtök este lenne esedékes, de ha addig nem javul az időjárás, péntekre halasztják a visszatérést.

Az űrhajó visszatérésének időpontja körül korábban az is bonyodalmat okozott, hogy a legénységnek kismértékben meg kellett változtatnia az űreszköz röppályáját, elkerülendő az ütközést egy darab űrszeméttel.

A 13 napos űrmisszió során a Discovery legénysége három űrsétát hajtott végre, szerelési és karbantartási munkákat végeztek az űrállomáson, amely kiépítése több mint tíz éve tart, és a vége felé közeledik. A jelenleg 327 tonna súlyú ISS építését 1998 decemberében kezdték meg, s jelenleg 84 százalékban készen van.

Az űrsikló visszahozza a Földre Tim Koprát, aki közel két hónapot töltött az űrállomáson. Az űrhajóst a Discoveryn utazó csapat egyetlen női űrhajósa, Nicole Stott váltotta fel, aki a következő űrsikló megérkezéséig marad az ISS-en, és fedélzeti mérnökként dolgozik az űrbázison.

A címlapról ajánljuk