INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Mindannyian mutánsok vagyunk

Infostart / InfoRádió
Minden egyes ember DNS-ében nagyjából száz új mutáció szerepel - derül ki egy tudományos cikkből, amely a Current Biology című szaklapban jelent meg.

A kutatók arra vállalkoztak, hogy megbecsülik, milyen mutációk zajlottak le az elmúlt 70 évben.

1935-ben, a modern genetika megszületésekor JBS Haldane megvizsgált egy férfiakból álló csoportot, akik hemofíliában szenvedtek. A vérzékenyek vizsgálata által arra a következtetésre jutott, hogy minden egyes emberben nagyjából 150 mutáció fordulhat elő.

A legfrissebb kutatási eredmények szerint becslése alig-alig tér el a valóságtól. A kutatók két olyan kínai férfi genetikai állományát vetették össze, akik rokonok ugyan, de 13 generáció választja el őket egymástól: a köztük lévő különbségekből kiderült, hogy minden egyes emberben 100 és 200 közé tehető az új mutációk száma.

A kutatást végző nagy-britanniai Wellcome Trust Sanger Institute munkatársa szerint néhány éve még hitetlenkedve fogadta volna a tudóstársadalom ezt az adatot.

Az új mutációknak néha igen káros hatásaik vannak, például rák kialakulásához vezetnek. A kutatók éppen ezért arra törekednek, hogy kidolgozzák azt a módszert, amellyel csökkenthető a mutációk száma.

A címlapról ajánljuk