INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Áttörő eljárás után fogant meg Oliver

Infostart / InfoRádió
Tizenhárom sikertelen petesejt-beültetés után, 41 éves korában végre életet adott egy gyermeknek az a nő, aki a világon elsőként egy új, áttörő eljárás keretében esett át mesterséges megtermékenyítésen, Nagy-Britanniában.

Az eljárás lényege, hogy az asszony petesejtjeit genetikai vizsgálat alá vonták az orvosok, mielőtt elvégezték volna a mesterséges megtermékenyítést, hogy kiválasszák az arra legalkalmasabbat.

Ezzel jelentősen, nagyjából kétszeresére nő a fogamzás sikerességének esélye. A biológusok alaposan átvizsgálták a petesejtek 23 kromoszómapárját, hogy kiszűrjék azokat a rendellenességeket, amelyek megakadályoznák a megtermékenyülést.

Az orvosok szerint az asszonynak kevesebb, mint 7 százalék esélye volt arra, hogy gyermeke szülessen. A vizsgálat kimutatta, hogy a monitorozott nyolc petesejtjéből mindössze kettőnél volt esély a fogantatásra. A biológusok mindkettőt megtermékenyítették, de csak egyet ültettek vissza a méhébe. Az meg is tapadt, majd 9 hónap múlva, júliusban megszületett Oliver.

A brit Care Fertility Group nevű, mesterséges megtermékenyítéseket végző intézmény professzora, Simion Fishel elmondta, hogy a kromoszóma-rendellenesség döntő szerepet játszik a gyermeknemzés sikertelenségében. A teljes kromoszómavizsgálat azonban megkétszerezi a fogamzás esélyét.

Elmondta azt is, hogy a 39 év felettiek petesejtjeinek átlagosan 75 százalékában rendellenesek a kromoszómák, míg a fiatalabbaknál 50 százalékos az arány.

A Nagy-Britanniában kifejlesztett vizsgálat 48 óra alatt elvégezhető, azaz nincs szükség például arra, hogy lefagyasszák az embriókat a beültetés előtt. Az eljárás költsége majdnem 2000 font, azaz több mint 620 ezer forintnak megfelelő összeg, amelyet a szigetország egészségbiztosítója nem fedez.

A világon az első, mesterséges megtermékenyítés által fogant gyermeke 1978-ban született meg.

A címlapról ajánljuk