eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Stressztől nő a pocak

Nőstény majmok éveken át tartó megfigyelése alapján arra a következtetésre jutottak amerikai kutatók, hogy a nagyobb szociális stressz-hatás alatt élő állatoknál fokozottabban raktározódott a többletzsír a mélyebben fekvő részeken, a hastáji szervek körül.

Az amerikai Time magazin idézi a Wake Forest Egyetem kutatóinak vizsgálatsorát, amelyben 42 nőstény majom életét követték nyomon két és fél éven át. Az állatok az úgynevezett nyugati étrenden éltek, amelyben az elfogyasztott energia 40 százaléka zsírból származik. Mérték a majmok vérében a kortizol stresszhormon szintjét és komputertomográfos orvosi képalkotóval (CT) készítettek felvételeket belső szerveikről.

Az állatokat négy csoportba osztották, melyekben nagyon gyorsan automatikusan kialakult a hatalmi sorrend. A kutatók szerint minden csoportban a legdominánsabb egyed szenvedte el a legkevesebb stressz-hatást. "Ápoltabbak és nyugodtabbak voltak, mint alárendeltjeik" - mondta Carol Shively, a tanulmány társszerzője. A hatalmi sorrendben lejjebb lévő majmok viszont stresszeltebbnek tűntek, éberebbek voltak, folyton azt figyelték, nem támadja-e meg őket vezetőjük.

Az elvégzett CT-vizsgálatok azt mutatták, hogy a hierarchia élén álló két majomnál kisebb volt a hasi szervek között elraktározott, úgynevezett zsigeri zsírszövet mennyisége, mint alárendelt társaiknál. A hasi típusú elhízással már több, emberekre vonatkozó tanulmány is kapcsolatba hozta a metabolikus szindrómának nevezett tünet-együttest, amelyben elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vércukorszint jelentkezik, és amely szívproblémákhoz vezet.

A kutatók szerint az eredmények azt jelzik, hogy a pszichológiai stressz hozzájárulhat a hasi típusú elhízás kialakulásához, majd az abból eredő egészségügyi következményekhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×