eur:
395.67
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A csecsemők felismerik a kutyaugatást

Már a hathónapos csecsemők is felismerik, hogy egy kutya mérgesen morog vagy barátságosan csahol - derítette ki egy amerikai kutatás.

E meglepő képességről azok a babák is tanúbizonyságot tettek, akiknek azelőtt semmilyen tapasztalatuk nem volt kutyákkal.

Az amerikai Utah állambeli Brigham Young Egyetem pszichológusai 6 és 24 hónap közötti gyermekeknek mutatták fel ugyanannak a kutyának két különböző képét. Az egyiken az állat barátságos, a másikon agresszív tartást vett fel. Ezt követően különböző kutyahangokat játszottak le a babáknak.

Még a legifjabbak is tovább nézték a kutya agresszív képét, ha morgást hallottak, míg a barátságos csaholás esetében azt a fotót, amelyiken az állat kedves volt - írták a kutatók a Development Psychology című szaklapban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Az idősebb gyerekek a hangot elsőre a helyes képpel párosították. A tanulás folyamatát kizárandó minden egyes gyermek csak egyszer próbálkozhatott.

"Az érzelem egyike az első dolgoknak, amelyeket a babák szociális környezetükből elsajátítanak - magyarázta a kutatás vezetője, Ross Flom. - Választásunk azért esett a kutyákra, mert nagyon közlékeny lények, mind testtartásukra, mind ugatásukra nézve".

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×