eur:
389.53
usd:
361.88
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kiderült, hogy helyes volt Darwin feltételezése

A szárazföldön sétált és édesvízben úszkált az a 23 millió évvel ezelőtt élt emlős, amely a fókák elődje lehetett. A Pujilla darwini Kanadában kiásott maradványai bizonyítják, hogy Charles Darwin feltételezése helyes volt.

Úszóhártyás lábai voltak, és a szárazföldön éppúgy otthon érezte magát, mint a vízben a Pujilla darwini elnevezésű ősfóka, amelynek egyik, 23 millió évvel ezelőtt élt példányának maradványára Kanada északi részén bukkantak rá a kutatók. Az állat csontjainak 65 százalékát megőrizte a talaj, a tudósoknak így viszonylag nagy pontossággal sikerült rekonstruálniuk a testfelépítését.

A lelet bizonyítja, hogy a fókaalakúak fejlődésük egy bizonyos szakaszában az édesvizekben éltek - magyarázta az ottawai Kanadai Természeti Múzeum munkatársa, Natalia Rybczynski.

Az állat a szárazföldön felegyenesedve járhatott, de a lábai valószínűleg úszóhártyásak lehettek - erre utal, hogy lábujjcsontjai laposak voltak. Azt, hogy a Pujilla darwini élete egy részét a vízben töltötte, az is bizonyítja, hogy a kráterben, ahol a csontokra rátaláltak, halak maradványait is felfedezték a kutatók.

Darwinnak volt igaza

Az állat az úszáshoz és a járáshoz is alkalmazkodott. A Pujilla az az evolúciós bizonyíték, amelyet már régóta kerestünk - fűzte hozzá az ásatást végző Natalia Rybczynski.

Hogy a fókák elődei korábban az édesvízben is éltek, Charles Darwin írta le az idén 150 éve publikált A fajok eredete című munkájában. Mint fogalmazott: egy kizárólag a szárazföldön élő állat, amely időnként a sekély vízben, majd folyókban vagy tavakban keres táplálékot, végül olyan vízi állattá fejlődhet, amely az óceánban él tovább.

A fókaalakúak eddig ismert legkorábbi őse az Enaliarctos volt, amely nagyjából ugyanabban az időszakban élt, mint a most felfedezett faj, ám a tengerben, Észak-Amerika partjainál. Ennek az állatnak úszólába volt, bár valószínű, hogy a zsákmányát csak a szárazföldön tudta elfogyasztani. A ma élő fókaalakúaknak ez a vízben sem okoz problémát.

Az Enaliarctos minden bizonnyal másképpen úszott, mint a mai fókák, amelyek vagy úszólábaik előre-hátra, vagy hátsó felük jobbra-balra mozgatásával hajtják magukat előre a vízben. Õsük mindkét mozdulatsorra képes volt. Lehetséges tehát, hogy a mind a négy végtagját úszásra használni képes Pujilla az Enaliarctos elődje is lehetett.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×