eur:
388.37
usd:
360.41
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A marihuána növeli a hererák kockázatát

A gyakori vagy a hosszú időn át tartó marihuánahasználat növelheti a hererák kialakulásának esélyét - mutattak rá egyesült államokbeli kutatók.

Egy majdnem 400 ember részvételével végzett vizsgálat rámutat, hogy a rendszeres marihuánahasználat kétszeresére növeli a férfiaknál a daganattípust azokhoz képest, akik sosem éltek a könnyűdroggal. A kutatás eredményéről a Cancer című szaklapban számoltak be.

A kutatásba bevont 18 és 44 év közötti férfiak mindegyikénél diagnosztizálták a betegséget.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy a "füvezőket" általában a hererák legagresszívabb fajtája támadja meg. Ráadásul, akik fiatalon éltek a világ legtöbb országában tiltott szerrel, azoknál háromszoros volt a kockázat.

A fiatal férfiak körében a hererák a leggyakrabban előforduló rákos megbetegedés. Ráadásul a betegség előfordulása Európában és Észak-Amerikában sokkal gyakoribb, mint a világ más részein, a betegek száma pedig egyre emelkedik.

A kockázatokat növeli, ha a here korábban megsérült vagy ha a családban már előfordult a betegség.

A húsz évvel ezelőtt még gyógyíthatatlannak hitt betegség manapság jelentős százalékban gyógyítható. Tünetei között tartják számon, ha valamelyik herében egy fájdalommentes csomó alakul ki, ha megváltozik a here tapintása, ha tompa fájdalom érződik az alhasban vagy az ágyékban, a herezacskóban folyadékgyülem jelenik meg vagy a herében kényelmetlenség, fájdalom érezhető.

Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×