eur:
389.3
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Életmódbeli váltás kell az öregedés ellen

Sok mozgás és a megfelelő ételek fogyasztása növelheti annak a fontos enzimnek a szintjét, amely a korral járó sejtpusztulást lassítja - állítják amerikai kutatók.

Telomer, vagy teloméra - így hívják azt a DNS-szál két végén található rövid szakaszt, amely többek között a sejtosztódás során megvédi a DNS-t a folyamatos rövidülése káros hatásaitól. Ahogy ugyanis öregszünk, úgy rövidülnek a telomerek, a sejtek pedig hajlamosabbá válnak az elhalásra.

És éppen a sejtek károsodása, valamint elpusztulása okozza az öregedést, és az azzal járó betegségeket. Néhány faktor, mint például a dohányzás, az elhízás vagy az mozgásszegény ülő életmód az átlagosnál rövidebb telomerekkel jár.

A kaliforniai Lancet Onkológia professzora azonban munkatársaival együtt kiderítette: ha változtatunk egészségtelen életmódunkon, akkor növelhető a telomeráz enzim hatékonysága, amely helyreállítja a telomerek hosszát.

A kutatók 30 olyan férfit kértek fel a vizsgálathoz, akik prosztatarák veszélyeztetettek voltak. A 3 hónapos vizsgálat során teljes mértékű életmódbeli változtatáson estek át: magas zöldség- és gyümölcstartalmú étrendre tértek át, vitaminokat szedtek, mozogtak, valamint relaxációs és légzési technikákat sajátítottak el.

A telomeráz enzim aktivitását a vizsgálat előtt és után megmérték. A 30 közül 24 férfitől tudtak elegendő és analizálható adatot venni, és kiderült: vérük telomeráz szintje a kísérlet során 29 százalékkal nőtt.

"Az életmód befolyásolja a telomereket - ez óriási motivcációt jelenthet sok embernek, hogy változtassanak életmódjukon" - kommentálta az eredményt a Lancet Onkológia egyik munkatársa.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×