eur:
389.4
usd:
363.39
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Betonnal tisztítják meg a levegőt

A hollandiai Hengelo városában épül az első út, melyet úgynevezett légtisztító betonnal burkolnak. A kísérlet áttörést jelenthet a növekvő környezetszennyezés elleni küzdelemben - vélik a technológiát kifejlesztő kutatók.

A Twente-i Egyetem szakemberei szerda este hozták nyilvánosságra, hogy sikeresen zárultak az új, titándioxid-alapú adalékot tartalmazó beton burkolókő laboratóriumi tesztjei.

Az adalék napfény jelenlétében megköti az autók által kibocsátott káros nitrogénoxid-részecskéket, és ártalmatlan nitrátokká alakítja azokat.

"Egyetlen zápor mindent tisztára mos" - áll az intézmény közleményében.

A burkolatot egy japán találmány alapján fejlesztették ki a holland egyetemen. A burkolókővel egy átépítésre váró út egyik felét borították le.

"A két terület levegőminőségének mérésével lehetőségünk lesz arra, hogy megmutassuk a téglák hatékonyságát" - írják a kutatók. Az útépítés még idén befejeződik, a méréseket a jövő év elején kezdik meg, az első eredmények pedig jövő nyárra várhatók.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×