eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A házastárs cigarettázása is agyvérzést okozhat

Nagy az esélyük az agyvérzésre azoknak, akiknek a házastársuk dohányzik, de maguk nem cigarettáznak - derül ki egy kutatásból, amelyet a Harvard Egyetem munkatársai végeztek. A széleskörű felmérés szerint akár 72 százalékkal is nagyobb lehet esetükben a stroke veszélye.

A cigarettázók rizikófaktora régóta ismert, de eddig keveset lehetett tudni arról, hogy a passzív dohányosok milyen kockázatoknak vannak kitéve. Amióta több országban - például Nagy-Britanniában - is tilos rágyújtani a közterületeken, az otthon vált a cigarettázók utolsó menedékévé, ám ezzel a környezetükben lévő nem dohányzókat veszélyeztetik.

A Harvard Egyetem kutatói több mint 16 ezer, 50 éven felüli embert és házastársukat vizsgálták átlagosan kilenc éven keresztül.

Az eredmények szerint ha egy nem dohányzó egy cigarettázóval egy háztartásban él, vagyis kénytelen szívni a cigarettafüstöt nap mint nap, az jelentősen növeli a stroke, vagyis az agyvérzés esélyét.

Ha valaki sohasem dohányzott, akkor az agyvérzés kockázata 42 százalékkal nő, ha azonban élete során valamikor maga is rágyújtott, és cigarettázott hosszabb-rövidebb ideig, akkor a rizikó 72 százalékkal is nőhet.

Ha valaki egy, a cigarettáról már leszokott emberrel házasodik össze, az nem növeli a stroke esélyét - teszik hozzá a kutatók.

A felmérés vezetője, Maria Glymour az eredmények kapcsán kiemelte: ha valaki leteszi a cigarettát, az nemcsak saját, hanem házastársa egészségére is jótékony hatással van, vagyis a leszokás előnyei megsokszorozódnak.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×