eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Már a gyümölcsökben sem bízhatunk?

A gyümölcsökben lévő cukor hozzájárul ahhoz, hogy egyre több ember hízik el súlyosan a fejlett világban - olvasható ki egy amerikai vizsgálat eredményéből.

A tanulmány szerint a fruktóz (vagy gyümölcscukor) fogyasztása ártalmasabb lehet az egészségre, mint a másfajta cukroké, különösen, ha mesterséges adalékanyagokkal kerül a szervezetbe. Az élelmiszeripar például üdítőitalok és gyorsételek előállításához előszeretettel használja a kukoricaszirupot, amelynek legfőbb összetevője a fruktóz.

A Kaliforniai Egyetemen 33 túlsúlyos felnőttet két héten keresztül olyan étrenden tartottak, amely 30 százalékban zsírt, 55 százalékban összetett szénhidrátot (például kenyeret, rizst), valamint 15 százalék fehérjét tartalmazott. A következő tíz héten olyan étrendre váltottak, amelynél az energiatartalom negyedét az egyik csoportban gyümölcscukor, a másikban szőlőcukor (glükóz) adta.

Mindkét csoport tagjai körülbelül ugyanannyit, átlagosan 1,5 kilogrammot híztak, de a gyümölcscukrot kapók koleszterinszintje magasabb lett, és többet híztak a hasukra. Szakemberek ezt a típusú elhízást tartják a legveszélyesebbnek, ugyanis ez járul hozzá legnagyobb mértékben a cukorbetegség és a keringési rendellenességek kialakulásához.

Nem kell tiltólistára tenni

Mindez nem jelenti azt, hogy a gyümölcsök tiltólistára kerülnének, mert azok viszonylag kevés fruktózt tartalmaznak, így az ebből fakadó esetleges hátrányt bőven kompenzálják az előnyök, például a vitamintartalom.

Más lehet a helyzet a magas fruktóztartalmú élelmiszeripari alapanyagot, például kukoricalisztet tartalmazó ételek és italok esetében. A vizsgálat ugyan nem ezeket, hanem magát a gyümölcscukrot vette górcsó alá, de a kukoricaszirup a szervezetben fruktózra és glükózra bomlik le.

A kaliforniai kutatást szponzoráló PepsiCo szóvivője azt közölte: az eredmények nagyon érdekesek, de nem alkalmazhatók a mindennapi gyakorlat vagy a cég termékeinek esetében, mivel azok nem tartalmaznak gyümölcscukrot.

Az adatok mindenesetre azt sugallják, hogy nem csak a kalóriabevitelre érdemes figyelniük a diétázóknak, hanem az energiatartalom eredetére is.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×