eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Genetikai teszt segíthet a mellrák felismerésében

Jelenleg csak rákszűréssel küzdenek a mellrák ellen az Egyesült Királyságban. Egy genetikai teszt segítségével azonban meg lehetne határozni, kinek mekkora hajlama van a betegségre, és ennek eredménye alapján lehetne szűrésre küldeni.

A genetikai örökségtől is függ, hogy mekkora hajlama van a nőknek a mellrákra. A Cambridge-i Egyetem kutatói szerint hamarosan lehetővé válik, hogy egy genetikai teszt segítségével mindenkinél pontosabban meg tudják állapítani, mennyire veszélyeztetett, és ennek megfelelően vonják be a megelőző programokba.

Jelenleg, amikor azt kutatják, mekkora esélye van valakinek erre a betegségre, csupán olyan, magas hajlamot okozó gének gyakoriságát vizsgálják a családtörténetben, mint a BRCA1 és a BRCA2. Ezek az amúgy igen ritka gének ugyanis kilencről nyolcvan százalékra növelik a veszélyeztetettséget.

Jelenleg az Egyesült Királyságban három évenként minden ötven év feletti nőt behívnak szűrésre. Nekik átlagosan 2,3 százalék esélyük van ara, hogy tíz éven belül kifejlődik bennük a mellrák. A genetikai teszttel kortól függetlenül minden nőnél ugyanekkorára lehetne csökkenteni a betegség veszélyét.

Paul Pharaoh, a kutatás vezetője azt mondta: az eljárás segítségével hatékonyabbá tehetnék a mellrákszűrést. Ugyanannyi embert kellene vizsgálni, de több rákot lehetne kiszűrni. Paul Pharaoh szerint már csak néhány évet kell várni, hogy mindez megvalósuljon.

A teszt alkalmas lenne arra, hogy felismerjék a növekvő hajlamot ötven éves kor alatt. Így már fiatalabb korban is mammográfiai vizsgálatra lehetne küldeni valakit. Ugyancsak észlelhetnék az alacsony hajlamot ugyanezen kor fölött - ebben az esetben azonban nem lenne szükség rendszeres vizsgálatokra.

Egy negyven éves nőnek, akinek három százalék esélye van, azt ajánlanák, rendszeresen járjon szűrésre, de egy 55 éves nőnek, akinél csupán egy százalék a rizikó, nem lenne szükséges mindez.

Dr. Lesley Walker, a kutatást megrendelő Rákkutató Központ igazgatója úgy vélekedett: a tanulmány rámutat a testre szabott mellrákszűrés lehetőségeire, és segítségével jelentősen növekedne a baj fölismerésének esélye.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×