eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Pechesebb lehet, ha nem jó az orra

Sokkal gyakrabban szenved háztartási balesetet az, aki nem érez szagokat, mint jó orrú családtagjai. Egy új vizsgálatnak ezt az eredményét a legismertebb francia orvosi folyóirat, a La Presse Medicale közölte.

A párizsi kutatók Pierre Bonfils vezetésével arra voltak kíváncsiak, hogy azok a betegeik, akiket évek során szaglószervi zavar miatt kezeltek - olyanok, akik nem csupán a finom illatokat nem érezték, hanem a kellemetlen szagokat sem érzékelték -, milyen gyakran kerültek bajba emiatt.

Hivatkoztak arra a tízezernél is több barcelonai felnőttön végzett vizsgálatra, amelynek eredményeit az egész európai lakosságra általánosítani lehet. A katalán doktorok azt tapasztalták, hogy minden kétszázadik ember egyáltalán nem képes megérezni a szagokat és a lakosság 17 százalékának van baj a szaglószervével.

A jó szaglás ügyében itt is a gyengébb nem bizonyult erősebbnek. A hölgyek sokkal finomabban tudják elkülöníteni az illatokat, mint a férfiak és abban is jobbak, hogy a kor előrehaladásával az orruk nem válik olyan érzéketlenné, mint az uraké.

A most közölt tanulmányban 54 olyan beteg történetét ismertették, aki valamilyen betegség következtében teljesen elvesztette a szaglóképességét. Ezeknek a baleseti kockázatát 49 egészséges, hasonló korú személy adataival hasonlították össze.

Kellemetlen és veszélyes is

Valamennyi pácienstől megkérdezték: előfordult-e, hogy már büdös ételt is megettek, mert nem érezték a szagát, észrevették-e a konyhában, hogy az ennivaló éppen odaég, fölfigyeltek-e arra, hogy szivárog a gáz, végül megérezték-e, hogy tűz kezdődik a közelükben.

A vizsgált betegek 60 százaléka egyáltalán nem érzett semmiféle szagot, a többiek szaglószerve csak részlegesen volt károsodott. A rossz szaglású emberek gyakran leégették az ételt, vagy megették a kozmás kosztot is, mert nem érzékelték a kellemetlen szagot. Ez fordult elő legtöbbször a háztartási balesetek közül.

Ami igen veszélyes: 47 százalékuk nem figyelt föl arra, hogy gázszag van a lakásban és 26 százalékuk egyáltalán nem érzékelte a füstszagot. A francia szakorvosok hangsúlyozzák: miközben az emberek figyelnek arra, hogy a látásuk és a hallásuk jó legyen, hamar észreveszik, ha szemüvegre vagy hallókészülékre van szükségük, az ugyanolyan fontos érzékszerv, az orr működésének romlása nem tűnik fel azonnal.

A szaglóképesség részleges vagy teljes eltűnése a kutatók tapasztalata szerint leggyakrabban autóbalesetek következménye. Ilyenkor az ok általában nem is az arcot ékesítő orr sérülése, hanem a koponyán belül a szaglóidegrostok károsodása. Ez a sérülés gyakran később sem jön rendbe.

Az orvos ilyenkor azzal segíthet a legtöbbet, ha figyelmezteti a beteget és családját a szaglás romlásával kapcsolatos baleseti veszélyekre. A gázmérgezések, lakástüzek egy részében az ilyen érzékszervi károsodások fontos szerepet játszhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×