eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A hajból egy évig kimutathatók a doppingszerek

Új és biztosabb módszert ajánlanak az anabolikus szteroidok kimutatására brit kutatók: szerintük nem vér- és vizeletminták, hanem a haj vizsgálatával kellene lebuktatni a tiltott szerhez nyúló sportolókat.

A hajszálak vizsgálatát eddig elsősorban a szexuális erőszakcselekmények nyomozásánál alkalmazták Nagy-Britanniában: így mutatták ki, hogy az áldozatok úgynevezett "szex drog" hatása alatt voltak-e. Egyre gyakrabban előfordul ugyanis, hogy a gyanútlan nők italába flunitrazepamot vagy a gamma-hidroxibutirátot kevernek, hogy megkönnyítsék az erőszakot.

A szakértők azonban a sportvezetők figyelmébe ajánlják ezt a módszert, amellyel a vér- és vizeletvizsgálatnál pontosabban állapítható meg, szedett-e valaki anabolikus szteroidot.

Az illegális szereket a vizeletből 2-5 nappal azok szedése után lehet csak kimutatni, az elég hosszú hajban azonban a nyomok egy évig is megmaradnak, és még a 3 mm-esre nyírt hajszálak is tíz napig elárulja, amit titkolni szeretnének - hangsúlyozzák a módszer támogatói.

A sportolók általában edzésidőszakban nyúlnak tiltott szerekhez, amelyeknek a szedését néhány nappal az esetleges vizsgálat előtt egyszerűen abbahagyják. Ha hosszabb ideig tartó ellenőrzést szeretnénk, arra a haj a legmegfelelőbb - hangsúlyozta Pascal Kintz, a Törvényszéki Toxikológusok Nemzetközi Szövetségének elnöke.

A Doppingellenes Világszövetség (WADA) azonban egyelőre a vér- és vizeletvizsgálatnak ad prioritást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×