eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Kevesebb fényt!: a bőrdaganatos megbetegedések száma növekszik

Megindult a nyári készülődés: a fénysugárzás okozta bőrkárosodásokról rendeztek tudományos konferenciát szerdán a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában. Az utóbbi években jelentősen nőtt a figyelem a bőrbetegségeket illetően, s az átlagemberek tudása is ezen a téren. A bőrdaganatos megbetegedések száma ennek ellenére növekszik.

A fénysugárzás okozta bőrkárosodásokról rendeztek tudományos konferenciát szerdán a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában.

Remenyik Éva egyetemi docens, a debreceni bőrklinika igazgatója a tanácskozás kapcsán az MTI-nek elmondta: munkájuk eredményeként az utóbbi években jelentősen nőtt a figyelem a bőrbetegségeket illetően, s az átlagemberek tudása is ezen a téren.

Példaként említette, hogy tavaly is és az idén is több, mint 350-en jelentek meg a civis városban ingyenes vizsgálaton a melanóma napon. A szűrések során 1-2 tényleges daganatos beteget találtak, a többiek mivel hallottak a betegségről, ezért keresték fel a szakrendelést.

A melanóma megbetegedések száma egyébként növekszik - tette hozzá -, az utóbbi azért veszélyes, mert komoly áttéteket okoz.

Magyarországon közel kétezer új melanómás beteget diagnosztizálnak évente és közel fél ezren meg is halnak áttétes melanóma miatt. A festékes bőrdaganat a huszonéves nők között a rákhalálozási listán az első, a 30-35 évesek körében pedig a második helyet foglalja el.

Az életmód változása, a több napfény, szolárium, a stresszes élet, mind jelentősen növeli e bőrdaganat rizikóját. A melanóma kialakulása sok tényezőtől függ, de elsősorban az egyén genetikai adottságaitól és a környezeti behatásoktól,
például a napfény ultraibolya sugárzásától.

Fontos a megelőzés ezen a téren: az időben felfedezett melanóma ugyanis korai szakaszban akár krémmel, illetve sebészi kimetszéssel teljesen gyógyítható - magyarázta Remenyik Éva.

A debreceni tanácskozáson köszöntötték Horkay Irént, a debreceni bőrklinika professor emeritusát, s bemutatták most megjelent, a fény okozta bőrbetegségekkel foglalkozó könyvét.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×