eur:
388.53
usd:
360.78
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megdőlt egy népszerű történelmi elmélet

Kriminológusok szerint valóban II. Miklós cár gyermekeinek maradványait találták meg tavaly nyáron a szverdlovszki területen.

Az utolsó orosz uralkodó családjának meggyilkolását kutató csoport vezetője elmondta: az országút melletti gödörben nagy valószínűséggel Mária nagyhercegnőt és Alekszej trónörököst temették el.

A vizsgálatokat különböző orosz és külföldi tudományos intézetekben végzik, és azok összehasonlítása után teszik majd közzé a végeredményt, várhatóan májusban.

II. Miklós cárt és családját a bolsevik hatalomátvétel után, 1918-ban az uráli Jekatyerinburgba vitték, ahol július 17-én hajnalban kivégezték őket. A savval leöntött és elégetett kilenc holttest maradványait 1991-ben találták meg - Mária nagyhercegnő és Alekszej trónörökös hamvai azonban nem voltak ezek között, azokat csak tavaly nyáron találták meg a kivégzés irányítójának addig titkos naplója alapján.

A család tagját - többek között a Romanovokkal rokonságban álló Fülöp edinburgh-i herceg DNS-mintájának segítségével - azonosították. A cárt 1998-ban temették újra a szentpétervári Péter Pál-erődben.

A mostani vizsgálat valószínűleg végleg megdönti azokat a feltételezéseket, miszerint a cári család valamelyik tagja túlélhette a vérengzést, leszármazottjai pedig jelenleg is élhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×