eur:
386.99
usd:
356.31
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Minden harmadik ember paranoiás?

Brit kutatók szerint a paranoia sokkal több emberre jellemző, mint ahogy azt eddig az orvosok gondolták. Egy virtuálisan szimulált utazás a londoni metrón megmutatta, hogy a tünetek minden harmadik embernél jelentkeznek.

Egy brit kutatás készítői azt állítják: a teljes lakosság több mint egyharmadánál kimutathatók a paranoia tünetei. Gyakran nagyítanak fel bizonyos élményeket, amelyeket így zaklatásként élnek meg.
A londoni King's College pszichiátriai kutatói azt állítják: kísérletük megalapozott képet fest a társadalom pszichés állapotáról, hiszen a résztvevőknek nem kérdésekre kellett válaszolniuk, hanem laboratóriumi körülmények között megteremtett szituációkban kellett természetesen viselkedniük.

Az emberek audiovizuális eszközök segítségével azt élhették át, mint ha a londoni metróban tennének meg egy néhány perces utat, két állomás között. A program készítői olyan figurákat helyeztek az utazók köré, amelyek cseppet sem voltak barátságos külsejűek. Ezek néha ránéztek a résztvevőkre, de volt olyan, aki csak újságot olvasott.

A legtöbb embert természetesen vagy barátságosan viszonyult hozzájuk, a kísérlet résztvevőinek 40 százalékának azonban legalább egyszer voltak paranoid gondolatai az út során. Voltak, akik úgy érezték, hogy a körülöttük lévő furcsa alakok a normálisnál sokkal többször néztek rájuk, vagy azt, hogy egyesek lökdösődtek körülöttük.

A kutatók szerint az ilyen gondolatok mindazokra jellemzőek, akik aggódva vágnak neki az új dolgoknak. Mindez a kutatók szerint annak is köszönhető, hogy napjainkban az embereknek egyre több dologtól kell tartaniuk, például a terrorizmustól. Napjainkban egyre gyakrabban találkozunk más kultúrák tagjaival, akiktől sokkal jobban tartunk, mint például saját nemzetünk tagjaitól.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×