eur:
387.67
usd:
357.03
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Mégis megmenthető a tasmán ördög a kihalástól?

Egy egész faj túlélése múlhat Cedricen; a tavaly befogott tasmán ördög ugyanis ez egyetlen, amely immunis azzal a titokzatos rákbetegséggel szemben, amely miatt a faj a kihalás szélére került.

A tasmán ördög Föld legnagyobb termetű húsevő erszényese, amelyet egy titokzatos rákbetegség tizedel, amely immáron az állomány felét kiirtotta. A megfertőzött állatok pofáján elszaporodnak a daganatok, amelyek miatt kis idő elteltével már nem képesek enni, és nem látnak, így végül éhen pusztulnak.

A Cedric nevű állatot tavaly fogták be féltestvérével, Clinkyvel együtt Tasmánia nyugati részén. A kutatók mindkettőt elpusztított rákos sejtekkel oltották be. Míg Clinky nem termelt antitesteket, Cedric igen, és úgy tűnik, eredendően rezisztens a titokzatos kór ellen.

Nemrég élő rákos sejteket fecskendeztek be a testvérpár pofájába. "Eddig nem fejlődött daganat rajtuk" - hangsúlyozta Alex Kriess kutató, aki azonban azt is hozzátette, hogy mivel igen kevés sejtet fecskendeztek be, sokáig eltarthat, míg bármely elváltozást lehet észlelni a két állaton.

Cedric rezisztenciája mindenesetre jelentős áttörést hozhat a faj megmentéséért folytatott küzdelemben. A titokzatos kór Tasmánia keleti partján szedi áldozatait, Cedric azonban a sziget másik feléről, egy genetikailag eltérő populációból származik.

A kutatók azt remélik, hogy a hozzá hasonló génállományú állatok is védettek lehetnek a rákkal szemben, illetve pozitívan reagálhatnak az oltásra. A szakértők ugyanis attól tartanak, ha nem történik komoly előrelépés, a tasmán ördög húsz éven belül eltűnhet a Föld színéről.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×