eur:
392.16
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Nem az íze miatt szeretjük az édességet, csak az agyunk csap be minket

Nem az íze miatt szeretjük a süteményt, a fagylaltot és a csokoládét - az édeset ugyanis talán nem is érzékelik az ízlelőbimbók - állítják amerikai kutatók, akik szerint egyszerűen értelmetlenség bárki is "édesszájúnak" nevezni.

Az észak-karolinai Duke Egyetem kutatói azt állítják, hogy nem az íze miatt szeretik az emberek az édességet. Egyszerűen arról van szó, hogy a cukortartalmú élelmiszerek fogyasztásakor az agy "megérzi", hogy ezek tele vannak kalóriával, és a bejuttatásukért olyan hormonok termelésével "jutalmazza" a szervezetet, amelyektől jól érezzük magunkat.

A kutatók a Neuron című szaklapban számoltak be kutatásaik eredményéről. Ez egyben magyarázattal szolgálhat a fejlett országokban egyre súlyosabb problémát jelentő elhízásra is.

Ha ugyanis rájönnek a kutatók arra, miért vált ki ilyen választ a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztása az agyból, akkor esetleg megtalálhatják annak a módját is, hogy "kikapcsolják" ezt a funkciót.

A kutatást vezető Ivan E de Araujo szerint az agy kalóriaérzékelő rendszerét azonosították olyan egereknél, amelyeket korábban genetikailag módosítottak annak érdekében, hogy ne érezzék az édes ízeket.

Az agyuk "jutalmazó központja" azonban így is aktivizálódott az édes, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásakor. Ilyenkor ez a központ annak arányában vált egyre aktívabbá, minél több édességet ettek az egerek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×