eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Emberevők voltak az első európaiak

Alighanem az eddig ismert legrégebbi, mintegy 1,1-1,2 millió évvel ezelőtt élt nyugat-európai előember alsó állkapcsára és fogaira bukkantak kutatók Spanyolország északi részén, egy barlangban - jelentette a Nature című brit tudományos hetilap legújabb számában.

A nyugat-európai emberek elődje Burgos tartományban, a mai Atapuerca-hegységben élt. Mint az Eudald Carbonell és José María Bermúdez de Castro paleontológusok vezette spanyol-amerikai kutatócsoport a publikációban hangsúlyozza, e térségben találták eddig a legpontosabban datált bizonyítékokat Európa egykori benépesítéséről.

Eudald Carbonell és kollégái szerint a megkövesedett csontok és fogak a "Homo antecessornak" nevezett emberelőd jegyeit mutatják, aki a modern európaiaknak és a Neander-völgyi ősembernek egyaránt elődje lehetett.

A lelet mellett tűzkövek pattintására szolgáló kőszerszámokat és vágási nyomokat mutató állati csontokat is találtak. A Homo antecessor első, mintegy 800 ezer éves megkövesedett maradványait 1994-ben ásták ki az Atapuerca-dombság területén, és három évvel később mutatták be a közönségnek.

A most felfedezetthez hasonlóan régi csontokat még nem találtak a kutatók, akik egyebek között azt is megállapították, hogy az első európaiak emberevők voltak. Elődeik Afrikából érkezhettek az Ibériai-félszigetre, talán a Közel-Kelet vagy a Kaukázus felől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×