INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

"Békaszerepben" a rettegett ragadozó

Infostart / InfoRádió
A legtöbb ember retteg a cápától, pedig félelmetes hírű ragadozó életeket is menthet. Egy forradalmian új kutatásból ugyanis kiderült, hogy a cápák képesek időben "jelezni" a pusztító tengeri viharokat.

Egy forradalmian újszerű brit kutatás kiderítette, hogy a cápák nagyszerűen jelzik előre az időjárás változását: a legkisebb légnyomásváltozást is megérzik, és még időben elindulnak a biztonságos mély vizek felé, ha közeledik a vihar.

A légnyomás esése a legbiztosabb jele a rossz időnek, és azt már 2001-ben megfigyelték Florida partjainál, hogy a cápák igen érzékenyek erre: a Gabriella hurrikán érkezése előtt a fiatal feketeuszonyú szirtcápák pánikszerűen menekülni kezdtek a sekély parti vizekből a mélység felé.

A 24 éves brit tengerbiológus-hallgató, Lauren Smith ezt a jelenséget vizsgálta meg alaposabban a Bahamák térségében és az Aberdeeni Egyetemen, ahol a diplomamunkáját írja.

"A cápa belső füle nagyon hasonlít az emberéhez; ahogy a mi fülünk jelzi a nyomáskülönbséget, amikor a repülő emelkedik, ugyanígy tesz a cápáé is, amelynek a belső füléből közvetlenül az agyba fut egy idegpálya. Az agy így azonnal reagálni képes az információkra - akárcsak egy korai vihar-előrejelző rendszer" - magyarázza a jelenséget a diák.

"Valamit tudhatnak"

Smith citromcápákkal végzett kísérleteket. Az állatokra GPS-t szerelt, így követni tudta a mozgásukat, majd a kísérleteket megismételte az egyetemi laboratóriumban macskacápákkal is.

Az emberek veszélyesnek tartják a cápákat, ezért rettegnek tőlük, pedig pontosan nem is tudjuk, miképpen működik ezeknek az állatoknak a szervezete. Pedig mivel 400 millió éve él cápa a Földön, valamit biztosan nagyon tudnak - hangsúlyozta a diák, aki szerint kutatásának eredményeit nagyszerűen lehet használni az időjárás előrejelzésben, így időben lehet figyelmeztetni a pusztító viharok érkezésére.

A fiatal cápák ugyanis előszeretettel maradnak a sekély part menti vizekben, amelyeket csak akkor hagynak el, ha baj van. Ha megfigyelőállomásokat vagy kamerákat helyeznének el itt, akkor követni lehetne a mozgásukat, és azonnal észlelhetnénk, mikor kezdenek el menekülni a biztonságot adó mélység felé.

A címlapról ajánljuk