eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Gyilkos vírus közelít: "Ez katasztrófa lenne"

Nemzetközi kampányt indítanak tudósok a Földön élő kétéltű állatok megmentése érdekében. A szakemberek attól tartanak, hogy a világszerte terjedő halálos vírus miatt kipusztulhatnak a békák, tarajos gőték, a szalamandrák és a lábatlan kétéltűek.

Halálos vírus terjed világszerte, amely nagyon könnyen a kétéltű állatok gyakorlatilag teljes kihalásához vezethet - figyelmeztetnek tudósok, akik szerint ha ez bekövetkezik, akkor az a dinoszauruszok eltűnése óta a legnagyobb tömeges pusztulás lenne.

A helyzet azért is könnyen válságos lehet, mert a több százmillió éve a Földön élő kétéltűek adják a fajok mintegy felét, így pusztulásuk beláthatatlan következményekkel járna.

A tragédiát egy gombaszerű parazita, a nem régiben feltűnt "amphibian chytrid" okozhatja, amely több száz kétéltű faj számára is halálosnak bizonyult és aminek a hatását csak erősítheti a klímaváltozás. A villámgyorsan terjedő vírust a vadon élő állatok körében egyelőre lehetetlen megállítani.

A kétéltűek "jelzőfajként" is fontosak, hiszen egyik szerepük, hogy jelzik, ha életterükben megbomlik a rend. Éppen ezért 2008-at a Béka Évének kiáltották ki a szakemberek, így próbálván meg felhívni a figyelmet a küszöbön álló tragédiára.

A kétéltűek (ezen belül is különösen a békák) rendkívül fontosak az emberiség számára is, így pusztulásukat mi is megsínylenénk. Rengeteg ragadozó veszítené el táplálékát, elszaporodnának egyes kártékony rovarok, a békákra épülő orvosi kutatásokat lehetetlen lenne folytatni.

A szakemberek kezdeményezik egy "kétéltűek Noé bárkájának" létrehozását. A program keretében a leginkább veszélyeztetett fajok példányait védett területekre (állatkertekbe, speciális akváriumokba, egyéb intézményekbe) szállítanák, így garantálva túlélésüket.

Az ambiciózus elképzelést közösen szervezi több szervezet, így például az Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége.

"A kétéltűek kipusztulása katasztrófa lenne" - jelentette ki a Kétéltű Bárka projekt vezetője, egyben a St. Louis-i Állatkert igazgatója, Jeffrey P. Bonner.

"Azon túl, hogy önmagukban is értékes állatok, rengeteg olyan előnyük van, melyek rendkívül fontosak egy egészséges világ számára. Nagyon fontos szerepet játszanak a táplálékláncban ragadozóként és áldozatként is. Azzal, hogy elfogyasztják a rovarokat, segítenek a mezőgazdaságnak és csökkentik a betegségek terjedését. Bőrük olyan anyagokat tartalmaz, melyekből gyógyszereket készíthetünk" - tette hozzá Jeffrey P. Bonner.

A kampány egyik védnöke a neves természetfilmes, Sir David Attenborough is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a projektet azonnal meg kell kezdeni, hiszen enélkül rövid időn belül több száz faj halhat ki.

A "Béka Éve" program első és legfontosabb lépése, hogy tudassák az emberekkel: világméretű összefogás szükségeltetik ezúttal a sikerhez, ezért különösen fontos a sajtó, a kormányok és a civilek hathatós segítsége és közreműködése a mentési akcióprogramban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Milák Kristóf nélkül is döntős a 4x100-as férfi gyorsváltó

A hetedik idővel döntős a Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású, Milák Kristóf nélkül vízbe szálló férfi 4x100-as gyorsváltó a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×