eur:
390.77
usd:
364.76
bux:
68334.65
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Mészárszék a porszívóban: vákuumtól pusztulnak a bolhák

Porszívózással elpusztíthatók a bolhák - ezt amerikai tudósok bizonyították be. Az aprócska élősködőkkel ez a módszer pete, lárva, báb vagy kifejlett bolha alakjukban is végez.

A macskabolhákkal (Ctenocephalides felis) kísérletezve az Ohio Egyetem munkatársai bebizonyították, hogy az élősködők legnagyobb része belepusztul abba, ha felporszívózzák.

A bolha csak kifejlett állapotában szívja a gazdaállat vérét, szúró-szívó szájszerve segítségével naponta akár 13 mikroliternyit is elfogyaszthat.

A kifejlett nőstény bolha áldozatára jutva 30 percen belül szívni kezdi annak vérét, két nappal később pedig már párosodik, és naponta akár 50 petét is lerakhat az állatok szőrére.

A peték lehullanak a környezetbe, ahol pár nap alatt lárvák alakulnak ki belőlük. A kifejlett bolhák a bebábozódott lárvákból kelnek ki: fejlődésük körülbelül két hétig tart.

Pusztító

A vizsgálat során az egyetem kutatói hat alkalommal 100-100 kifejlett bolhát, emellett 50-50 bábot és lárvát porszívóztak ki egy sűrű szövésű szőnyegből: a kifejlett állatoknak átlagosan 96 százaléka pusztult el, a másik két esetben a porszívózás minden élősködőt megölt.

A kutatók célja, hogy megtalálják az élősködők elpusztításának vegyszermentes módjait: a kemikáliák egy ideig ugyanis hatékonyak, az állatok azonban egy idő után alkalmazkodhatnak hozzájuk.

A porszívózás valószínűleg azért véget a bolhákkal, mert az erős vákuum szétroncsolja testük külső rétegét: ennek hatására az állatok kiszáradnak és elpusztulnak.

A kutatás során a tudósok egyfajta porszívót használtak, de biztosak abban, hogy a bolhákat bármilyen márkájú porszívó elpusztítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×