Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus

Itt a "szellentés-mentes" bab

A bab olcsó, és rendkívül tápláló, sokan azonban nem merik gyakran enni, mert felfújódással, és egyéb, társaságban igen kellemetlen következményekkel járhat a fogyasztása. Venezuelai tudósok azonban most rájöttek, hogyan lehet "szellentés-mentessé" tenni a babot.

A bab kellemetlen hatását azok a vastagbélben élő baktériumok okozzák, amelyeknek feladatat lebontani az emésztetlenül maradt anyagokat, például az oldható rostokat. A babban pedig ebből igen sok van.

A caracas-i Simon Bolivar Egyetem kutatói azonban rájöttek arra: egy baktérium, a Lactobacillus casei hozzáadásával felgyorsítható a természetes erjedési folyamat, és ezzel csökkennek a kellemetlen hatások.

A speciális baktérium hatására a babban található oldható rostok mintegy 66 százalékkal csökkennek. A bélrendszer számára fontos oldhatatlan rostok mennyisége ugyanakkor 97,5 százalékkal nő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×