eur:
393.53
usd:
362.53
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Áramszünet miatt elhalasztották az űrszonda startját

Újabb 24 órával elhalasztották a Plútó bolygóra induló New Horizons amerikai űrszonda startját.

A halasztásról azután döntöttek, hogy áramszünet volt a marylandi Johns Hopkins egyetem fizikai laboratóriumában berendezett ellenőrző főhadiszálláson - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Kedden a floridai Cape Canaveral kilövőállomás körüli erős szelek akadályozták meg az indítást.

A NASA-nak még 27 napja van arra, hogy felbocsássa a New Horizons-t. Az űrszondának 2015-ig kell a Plútó közelébe érnie 4,8 milliárd kilométeres út megtétele után.

Ha január 27-e után indulhat a szonda, akkor több évvel tovább tarthat az út. A misszióban dolgozó tudósok szerint mindenképpen végre kell hajtani a küldetést még 2020 előtt, mert azután a Plútó túl messzire távolodik a Naptól, légköre pedig megfagy, és hótömeggé alakul át.

A Plútó az egyetlen bolygó a naprendszerben, amelyet eddig még nem vizsgált meg űrszonda.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az ukránok bekerítésére készülnek az oroszok, egyre több ősrégi harckocsit küld Ukrajnába Moszkva – Háborús híreink szerdán

Az Ukrajinszka Pravda beszámolt arról, hogy az orosz alakulatok arra készülnek Prohresz településnél, hogy bekerítsék a térségben harcoló ukrán alakulatokat. Több olyan felvétel is kering a neten, amely bizonyítja, hogy az oroszok jelentős mennyiségű T-54/55-ös harckocsit telepítenek Ukrajnába. A régi páncélosok bevetése súlyos problémákra utal, de van hasznuk is a háborúban – jelentette az Army Recognition. Híreink az orosz-ukrán háborúról szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×