eur:
394.22
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A Mars még messze van

Sok technológiai fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy az ember leszállhasson a Marsra - mondta el az InfoRádió kérdésére a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa.

Horvai Ferenc űrkutató-csillagász emlékeztetett: az amerikai és az európai űrprogramok egyaránt a 2030-as évek elejére irányozták elő az emberes Mars-expedíciót. Az amerikaiak elsődleges célja azonban a Holdra való visszatérés – tette hozzá.

A szakember szerint a laikus véleményekkel szemben még számos technikai problémát kell megoldani ahhoz, hogy az ember a Marsra léphessen.

A bolygó ritka légköre miatt jelenleg nem tudjuk ejtőernyős fékezéssel a nagy tömegű űreszközöket a felszínre juttatni, nem vagyunk képesek pontosan előre meghatározni a landolás helyét, és azt sem tudni, milyen élettani hatással jár a kozmikus sugárzás a hosszú űrutazás alatt – sorolja az űrkutató a megoldásra váró kérdéseket.

Horvai Ferenc hozzátette: néhány hónap múlva érkezik a Marshoz az első olyan űrszonda, amely már tíz centiméteres részletességgel tudja keresni egy leendő űrbázis helyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×