eur:
390.66
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

A Mars még messze van

Sok technológiai fejlesztésre van még szükség ahhoz, hogy az ember leszállhasson a Marsra - mondta el az InfoRádió kérdésére a Magyar Űrkutatási Iroda munkatársa.

Horvai Ferenc űrkutató-csillagász emlékeztetett: az amerikai és az európai űrprogramok egyaránt a 2030-as évek elejére irányozták elő az emberes Mars-expedíciót. Az amerikaiak elsődleges célja azonban a Holdra való visszatérés – tette hozzá.

A szakember szerint a laikus véleményekkel szemben még számos technikai problémát kell megoldani ahhoz, hogy az ember a Marsra léphessen.

A bolygó ritka légköre miatt jelenleg nem tudjuk ejtőernyős fékezéssel a nagy tömegű űreszközöket a felszínre juttatni, nem vagyunk képesek pontosan előre meghatározni a landolás helyét, és azt sem tudni, milyen élettani hatással jár a kozmikus sugárzás a hosszú űrutazás alatt – sorolja az űrkutató a megoldásra váró kérdéseket.

Horvai Ferenc hozzátette: néhány hónap múlva érkezik a Marshoz az első olyan űrszonda, amely már tíz centiméteres részletességgel tudja keresni egy leendő űrbázis helyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Rossz hírt kaptak az ukránok, ettől félnek most leginkább - Háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy hiány van a Boeing által gyártott kereső berendezésekből, ezért akadályokba ütközik az a terv Japánban, hogy a Patriot légvédelmi rakéták gyártását ott felpörgessék, és ezzel a globális rakétagyártás fokozásához is hozzá tudjanak járulni a szigetországban, ez pedig rossz hír Ukrajna számára. Eközben az ukrán emberek még a katonai támadásoknál is jobban aggódnak amiatt, hogy az orosz támadások miatt kialakult áramválság közepette mi vár rájuk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×