eur:
393.07
usd:
368.01
bux:
67153.21
2024. április 26. péntek Ervin
A belga és a dán játékosok tapssal köszöntik 10-es mezszámú Christian Eriksent, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitányát a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Dánia-Belgium mérkőzés tizedik percében Koppenhágában 2021. június 17-én. Eriksen június 12-én az Eb-újonc finnek elleni összecsapás 43. percében mindenféle előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül élesztették újra, mielőtt szállítható állapotba került. A 109-szeres válogatott játékost végül stabil állapotban vitték kórházba, ahol már kommunikálni is tudott.
Nyitókép: MTI/AP/EPA Pool/Friedemann Vogel

Gareth Bale megmondta, mik szeretnek lenni

A nemzetközi sajtó inkább a dánokat véli esélyesebbnek, ugyanakkor a BBC elemzője, Mark Lawrenson – a Liverpool korábbi világklasszis védője – 1-0-s walesi győzelemre számít. A statisztikákban, a múlt futballjának példáiban mélyen hívők meg azt emlegetik: a 2016-os torna nyolc nyolcaddöntőjéből ötön egy gól vagy éppen tizenegyespárbaj döntött. Szoros csatára van kilátás.

Lawrenson ugyanazon a véleményen van, mint ami elhangzott korábban az InfoRádió elemzéseiben is: szoros csatára van kilátás, a walesiek javára elsősorban két kulcsjátékosuk, Gareth Bale és Aaron Ramsey egy-egy villanása döntheti el a mérkőzést. Több brit (walesi) lap is idézte Bale szavait: „Szeretünk esélytelenek lenni."

Lawrenson felvetett egy érdekes adatot is, amellyel arra utalt, hogy a walesi védelem nagy csatát vív majd a dán csatárokkal: a csoportszakaszból továbbjutott csapatok közül a walesiek kapujára ment a legtöbb lövés, ugyanakkor a dánok nagyon gyakran próbálkoztak lövésekkel.

Más aspektusból a dánok kapujára a harmadik legkevesebb lövés ment. De hogy csavarjunk még egyet: mindezek ellenére a dánok kétszer annyi gólt kaptak (négyet), mint a walesiek.

A walesiek a legutóbbi két tornát tekintve csak a portugáloktól, az angoloktól és az olaszoktól kaptak ki. A mostani Eb-n az olaszoktól és a svájciaktól egy-egy gólt kaptak, a törököktől egyet sem.

A dánok a második mérkőzés óta nagyjából változatlan csapattal játszanak, még a cseréknél is ugyanazokat használja Kasper Hjulmand. Mikkel Damsgaard a nagy felfedett, akiről a BT nevű koppenhágai lapban a szövetségi kapitány korábbi segítője, Flemming Pedersen – Damsgaard egykori edzője – nem kevesebbet állított: „A legjobb játékos, akit a dán ligában láttam bemutatkozni Michael Laudrup óta.”

A mérkőzés szenzációja a Leicester City kapusainak a csatája. A dánoknál véd majd Kasper Schmeichel, a Rókák első számú hálóőre, a másik oldalon pedig Danny Ward, aki a legutóbbi három Premier League-idényben egyetlen meccsen sem kapott játéklehetőséget kollégája mögött.

Ben Davis, a Tottenham védője gyerekkorában a dán Viborg akadémiájának ifjú futballistája volt – miután édesapja rövid ideig a Grundfos nevű cég egyik gyárában, Dániában dolgozott.

A délután hat órakor kezdődő mérkőzést Amszterdamban játsszák, a lelátókon várhatóan legalább ötezer dánnal. Miután a hollandiai karanténszabályok miatt Walesből, illetve az Egyesült Királyságból nem érkezhetnek szurkolók, nagy létszámfölényben lesznek. Ráadásul várhatóan a hollandok (s főleg az Ajax-szurkolók) is a dánok, illetve a torna második mérkőzésén szívinfarktust szenvedett Christian Eriksent éltetik majd, aki korábban az Ajax játékosa volt.

A dánok a kétezres években még nem nyertek mérkőzést egy nagy torna egyenes kieséses szakaszában. „Éppen itt az ideje” – mondják erre Koppenhágában.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×