eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Morning light, Eiffel Tower and the buildings of Paris, high point of view. France, Europe
Nyitókép: Francesco Riccardo Iacomino

B tervvel is készülnek az olimpiai megnyitóra

Az Eiffel-toronynak a vészforgatókönyv is fontos szerepet szán.

A Szajnán és környékén tervezik megtartani az olimpia megnyitóját, amelyre több százezer vendéget várnak. Kiderült, hogy a szervezők készülnek vészforgatókönyvvel is – tudta meg az AFP, amelyet a Huffington Post szemléz.

Az elképzelés szerint a sportolókat a Saint-Denis-i olimpiai faluban gyűjtik össze, és busszal viszik őket az Eiffel-torony lábához - mondta egy névtelenséget kérő magas rangú köztisztviselő. Az olimpikonok felvonulhatnának a Pont d'Iénán, amely összeköti az Eiffel-tornyot a Trocaderóval, majd visszatérnének a faluba. Mindezt természetesen közönség nélkül – szemben a mostani tervekben szereplő mintegy 320 ezer nézővel.

A B terv kizárná a Stade de France-ot, amely korábbi elképzelések szerint változtatások esetén szintén a megnyitó helyszíne lehetne.

Ez a forgatókönyv fenntartja az ünnepség látszatát, de a megvalósulásának valószínűsége csekély. Alapvetően akkor kerülhet erre sor, ha addig támadás történik, vagy ha konkrét, célzott fenyegetés éri a megnyitóünnepséget. Ebben az esetben viszont nagy valószínűséggel mindent lemondanak, beleértve az olimpiai játékokat is - mondta a biztonsági forrás.

A nemzetközi feszültségek miatti aggodalmakkal szembesülve számos politikus hónapok óta követeli, hogy legyen B terv a megnyitóra, de a válaszok nem mindig voltak egyértelműek. Míg Emmanuel Macron francia elnök még 2023 decemberében biztosította arról a közvéleményt, hogy vannak alternatív tervek, a szervezőbizottság vezetője, Tony Estanguet egy hónappal később már azt mondta, hogy "nincs B-terv", és hogy csapatai csak azon dolgoznak, hogy az ünnepséget a Szajnán tartsák meg.

Április 15-én Emmanuel Macron megpróbálta tisztázni a helyzetet, amikor kifejezetten arra utalt, hogy terrorista fenyegetés esetén "B-terv, sőt C-terv" is létezik. Akkor az elnök arról beszélt, hogy a vészforgatókönyv szerint a ceremónia a Trocaderóra korlátozódna, vagy a Stade de France-ban tartanák.

Ha az A terv valósul meg, a július 26-i megnyitón a sportolókat és a díszvendégeket uszályokon szállítanák a folyón, a közönség pedig a rakparton ülve, vagy óriáskivetítőkön követhetné az eseményeket.

Címlapról ajánljuk
Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus
Friss felmérés

Környezetszennyező autókat használ a legtöbb vezető német politikus

A Német Környezetvédelmi Szervezet (Deutsche Umwelthilfe – DUH) legutóbbi felmérése szerint az autóhasználatot tekintve aligha tekinthetők példaképnek vezető német politikusok. Több tucat német politikus használ olyan személygépkocsit, amelynek a szén-dioxid-kibocsátása túllépi az erre vonatkozó uniós korlátozást, ráadásul közöttük több kormánytag is van.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×