eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club (FTC) elnöke (b) és  Dejan Stankovic, a Ferencváros szerb vezetőedzője (j) ünnepel a labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Kisvárda Master Good mérkőzés után a Groupama Arénában 2024. április 20-án, mert az FTC matematikailag megnyerte a bajnokságot.
Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Szabados Gábor Dejan Stankovic távozásáról: szakmailag visszalépés, de „ több millió" oka lehetett a döntésének

A sportközgazdász szerint meglehetősen furcsa, hogy nem vitt végig egy teljes szezont a Ferencvárossal a szerb vezetőedző. Arról is beszélt az InfoRádióban, hogy valószínűleg keménykezű, energikus szakembert keres a klub, és megítélése szerint elsősorban szláv, kelet-európai származású trénerek jöhetnek szóba.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, a Szpartak Moszkva labdarúgócsapata kivásárolta szerződéséből Dejan Stankovicot, a Ferencváros eddigi vezetőedzőjét. A 45 esztendős szerb tréner a következő szezontól veszi át az orosz klub irányítását, két évre írt alá. Kubatov Gábor, az FTC elnöke még korábban közölte, hogy Stankovicot négy hónapnyi fizetésért el lehet vinni, de ha a klub köszön el tőle, akkor ők is négy hónapnyi bért kötelesek neki fizetni. A szerb szakember azonnal távozik, már az Újpest elleni hétvégi derbin sem ül le a kispadra, Leandro de Almeida irányítja a zöld-fehéreket az utolsó bajnoki fordulóban.

Szabados Gábor az InfoRádióban elmondta: nem valószínű, hogy a mostani döntés összefüggésben van azzal, hogy a Ferencváros hosszabbításban 2–0-s vereséget szenvedett a Pakstól a Magyar Kupa szerdai döntőjében, ráadásul a klub vezetősége is jelezte azóta, hogy nem érte váratlanul a szakember bejelentése. A sportközgazdász azt valószínűsíti, hogy már a kupadöntő előtt megszületett a döntés, csak megvárták a felek, hogy az utolsó, még téttel bíró mérkőzést is lejátssza a csapat. A cél ezzel az lehetett, hogy ne okozzanak zavart a játékosok fejében, illetve a szurkolók körében.

Mint fogalmazott, önmagában nem meglepő, hogy egy nagyobb, gazdaságilag erősebb klub kivásárol a futó szerződéséből egy edzőt, hiszen erre már rengeteg példa volt a sporttörténelemben. Szabados Gábor szerint erre „akár még büszke is lehet” a Ferencváros,

az viszont elég furcsa, hogy Dejan Stankovic nem vitt végig egy teljes szezont az együttessel.

A szerb tréner tavaly szeptemberben a Sztanyiszlav Csercseszov utódjaként megbízott Máté Csabát váltotta a zöld-fehérek kispadján, és már vasárnap az Újpest ellen sem az Internazionale korábbi játékosa irányít.

A sportközgazdász szerint azért is különös még Stankovic lépése, mert bár a Szpartak Moszkva a magyarnál magasabban jegyzett bajnokságban szerepel, az európai kupasorozatokban nem indulhat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szankciója értelmében, amit az ukrajnai háború kitörése után szabott ki az orosz csapatokra. „Ebből a szempontból ez a váltás azért nagyon komoly visszalépés szakmailag Stankovic karrierjében.

Ahogy mondani szokták, több millió oka lehetett arra, hogy mégis elfogadta a Szpartak ajánlatát”

– jegyezte meg Szabados Gábor, amivel arra utalt, hogy feltehetően jóval magasabb fizetésért fog dolgozni Moszkvában, mint Budapesten.

Kik lehetnek az utódjelöltek?

A pótlásával kapcsolatban azt mondta a sportközgazdász, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Ferencváros vezetői talán ismét „egy keménykezű, energikus, nagyon sok érzelemmel dolgozó” szakembert keresnek majd, mert úgy tűnik, hogy egy ilyen felfogású trénerrel tud igazán sikeres lenni a csapat. Emlékeztetett, hogy a 2021–2022-es szezon derekához érve éppen az volt Kubatov Gábor klubelnök legfőbb kiritikája Peter Stögerrel szemben, hogy „túlságosan úriember volt” az elődjéhez, Szerhij Rebrovhoz képest, és az osztrák szakember későbbi utódja, Sztanyiszlav Csercseszov is inkább a keménységéről, semmint a puhányságáról volt híres. A sormintát folytatva Szabados Gábor arra számít, hogy

az FTC elsősorban szláv, kelet-európai származású edzőkkel kezd el tárgyalni.

Visszaidézte, hogy Kubatov Gábor egy korábbi nyilatkozatában elmondta, folyamatosan figyeli az edzői piacot, és az FTC-nél képben van egy lengyel szakember, aki tornatanárból lett edző. Sajtóhírek szerint ez a leírás a 49 éves Marek Papszunra lehet igaz, aki 2016-tól 2023-ig a Raków Czestochowa kispadján ült, egy bajnoki címet és két kupagyőzelmet ünnepelhetett a lengyel együttessel. Lapértesülések szerint kiszemelt lehet még a 46 esztendős szerb Vladimir Ivic, aki a görög PAOK-kal kupagyőztes volt, a Maccabi Tel-Avivval pedig kétszeres izraeli bajnok, a 2023–2024-es idényben az orosz Krasznodarnál dolgozott, márciusban azonban megszűnt a munkája.

Szabados Gábor ugyanakkor könnyen el tudja képzelni azt is, hogy ismét egy olyan edzőre esik a Ferencváros vezetőségének a választása, akinek a neve sokkal ismertebb a szakmában, mint az említett két tréneré. „Lehet, hogy megint magasabb polcról jön egy edző, aki a klub reményei szerint felfelé tudja majd húzni a Ferencvárost” – fejtegette.

Stabil gazdasági lábakon, de jöhet-e topedző?

Azt már most meg lehet állapítani, hogy gazdasági szempontból a Ferencváros mostani idénye nem lesz olyan sikeres, mint a korábbiak, hiszen az Európa-konferencialigában jóval kevesebb pénzt lehet keresni, mint az Európa-ligában vagy a Bajnokok Ligájában. Ugyanakkor a bevételt tekintve Szabados Gábor szerint sokat számított, hogy a magyar rekordbajnok megérte az európai kupatavaszt, és ment egy kört a harmadik számú európai kupasorozat egyenes kieséses szakaszában.

Ahhoz nem férhet kétség, hogy a Ferencváros gazdasági helyzete nagyon stabil, kiemelkedik a többi NB I-es klub közül, éppen ezért a sportközgazdász szerint ezúttal is fontos szempont lesz az edzőválasztásnál, hogy

olyan szakembert találjanak, aki nemcsak itthon, hanem a nemzetközi porondon is versenyképes tud lenni a csapattal.

Úgy véli, ehhez megvannak a forrásai a zöld-fehér klubnak, és a sajtó által belengetett – de a vezetőség által nem megerősített – Gazprom-szerződés még kedvezőbb helyzetbe hozhatná őket. „Ha valóban létrejön ez a megállapodás, és akár már a közeljövőben megérkezik egy nagy befektető, akkor még inkább kitárulhatnának a lehetőségek a Ferencváros előtt, hogy megszerezhessen egy olyan topedzőt, aki megfelel az említett kritériumoknak” – mondta Szabados Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×