eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Unsplash.com

Nagy küzdelemben maradt le a döntőről a magyar vízilabda-válogatott

A horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott Varga Zsolt fiatal együttese a címvédő horvátokkal. A már olimpiai kvótás, jól összerakott, lelkes magyar csapat végül három góllal kikapott, így a bronzéremért játszhat az olaszok ellen.

Horvát góllal és gyors magyar egyenlítéssel kezdődött a mérkőzés, aztán Gyapjas Viktor három védéssel ártalmatlanította a horvátokat. Negyedszerre azonban nem sikerült, 2-1. Az első negyed vége előtt kevéssel Vigvári Vince szép megoldást választva egy ejtéssel talált be, 10 gólos lett ezzel az Eb-n, 2-2.

A második negyed Varga Vince labdaelhozatala után horvát góllal folytatódott, 3-2. Gyapjas szenzációs védésének és a horvát blokknak köszönhetően, aztán egy magyar kapufa miatt maradt az állás, egészen addig, amíg a horvátok nagyjából két perccel a negyed vége előtt betaláltak. 4-2 a horvátoknak, erőteljes magyar védekezés révén ez is maradt a negyed végéig. Kisebb hullámvölgybe került a magyar csapat, sok volt a kihagyott helyzet.

Nagy Ádám a negyedik lővéséből az első gólját szerezte a harmadik negyed nyitásaként, 4-3. A horvátok nem tudtak gólt lőni, a válaszban Vigvári a felső kapufára ejt. Horvát időkérés után sem változott az eredmény. A magyar válogatott ekkor már többedszer nem tudott lövésig jutni.

Vigvári megmozdulása miatt ötméterest kaptak a horvátok, Marinic Kragic belőtte (ahogy eddig az összes ötméteresét az Eb-n). A fordulás után Nagy Ádám akciógóllal csökkentette egy gólra a különbséget, 5-4, kettő perccel a harmadik negyed vége előtt. Gyorsan jött azonban az újabb horvát gól, 6-4, aztán Vigvári Vince szép találata révén kapaszkodtunk ismét vissza, de csak átmenetileg: 7-5. A vége előtt Fekete Gergő szerencsére fel tudta hozni a csapatot 7-6-ra, egy szép magyar blokkal maradt is ennyi az állás a gólzáporos negyed végére.

Luka Loncar centerből, a passzt egy mozdulattal továbbítva húzta be a gólt Gyapjas mellé az utolsó negyed elején, 8-6. Egy kivédett magyar lövés és egy magyar kiállítás után Loren Fatovic vette be a magyar kaput, 9-6. Megint nem sikerült gólra váltani a magyar támadást, de a horvátok sem tudtak gólt lőni. Kritikus pillanatban kért időt Varga Zsolt, eredményesen: Nagy Ádám harmadik góljával 9-7, miközben a parádésan védő Gyapjas Viktort Bányai Márk váltotta a kapuban.

Egy lefordulásból 10-7, Butic gólja. Érezhetővé vált a magyar játékosok kifáradása. Időt kértek a horvátok egy perccel a vége előtt, aztán újabb találattal tértek vissza, 11-7. Vigvári Vince javított 11-8-ra, ez lett a végeredmény.

A fiatal magyar válogatott számára következhet kedden 16.30-tól a bronzmérkőzés Olaszország ellen. A horvát-spanyol finálé pedig nemcsak az Európa-bajnoki címről, hanem az ötkarikás indulási jogról is dönt majd.

"Büszke vagyok a játékosaimra"

Varga Zsolt szövetségi kapitány a mérkőzés után elmondta: nagyon jó mérkőzést játszott a magyar csapat egy jó formában lévő és erős ellenféllel szemben. "A fiúk kimaxolták az energiájukat, de sajnos mára megjelent egy-két betegség, ami miatt a játékosok nem bírták annyira a lendületet" - fogalmazott. Hozzátette: a horvátok jobban kihasználták a helyzeteiket és a végére a magyaroknál elfogyni látszott az elmúlt napok lendülete, de nagyon büszke a játékosaira.

Az olaszok elleni bronzmérkőzéssel kapcsolatban elmondta: a lehető legjobb fizikális állapotban kell odajutniuk a mérkőzésre, az elsődleges, hogy mindenki a legjobban kipihenhesse a betegségeket. Emellett videós elemzésekkel készülnek az összecsapásra.

Simán jutottak a döntőbe a spanyolok

Az olaszokat legyőzve elsőként a spanyol válogatott jutott a fináléba vasárnap. A zágrábi elődöntőben a legutóbbi Eb-n és vb-n is bronzérmes együttes kétséget sem hagyott afelől, hogy melyik csapat a jobb, ugyanis parádés védekezéssel a harmadik negyed végéig egyetlen gólt kapott. Így a lényegi kérdések eldőltek az utolsó játékrészre, a spanyolok végül 7-4-re diadalmaskodtak.

Vasárnapi eredmények

elődöntő:

Spanyolország-Olaszország 7-4 (2-1, 2-0, 1-0, 2-3)

MAGYARORSZÁG–Horvátország 8–11 (2–2, 0–2, 4–3, 2–4)

gólszerzők: Marinic Kragic 3, Fatovic 2, Kharkov, Vukicevic, Buric, Loncar, Butic, Vrlic 1-1, illetve Nagy Á., Vigvári Vi. 3-3, Fekete 2

az 5-8. helyért:

Görögország-Szerbia 12-10 (3-5, 4-2, 1-1, 4-2)

Montenegró-Románia 18-11 (4-3, 5-3, 4-2, 5-3)

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×