eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
20231024 ÉV SPORTOLÓJA DIJÁTADÓ 2023 MKKSZ Stopper hajó  foto Tumbász Hédi
Nyitókép: Facebook/Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Az év legjobb magyar férfi kenusa elárulta, indulna-e párosban is Párizsban

Több csoporttal készül a következő évre Adolf Balázs, akit a magyar szövetség az év férfi kenusának választott. Az ősszel Óbudáról az FTC-hez szerződő négyszeres világbajnok augusztusban egyesben 1000 méteren ötödik lett a duisburgi vb-n, és ezzel olimpiai kvótát szerzett az országnak.

Adolf Balázs augusztusban, Duisburgban 5000 méteren megvédte világbajnoki címét, míg 1000 méteren az ötödik helyen zárt, így olimpiai kvótát szerzett. Nyár végén a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon rendezett olimpiai tesztversenyen is jól szerepelt: 1000 méteren a harmadik helyen végzett. A 24 esztendős sportoló ráadásul idén a szegedi és a poznani világkupán is aranyérmes lett az 5000 méteres távon, így nem ért senki sem meglepetésként, hogy a Magyar Kajak-Kenu Szövetség őt választotta a 2023-as év legjobb férfi kenusának.

Adolf Balázs azt nyilatkozta az InfoRádiónak, hogy elégedett az idei teljesítményével, hiszen elérte a legfőbb célt: férfi C–1 1000 méteren megvan az olimpiai kvóta Magyarországnak. Mint fogalmazott, ez „eléggé necces” volt, mert rendkívül erős a mezőny ebben a versenyszámban, több mint tízen pályáztak reális eséllyel az öt kvótás helyre. Azt mondta, a szezon elején előzetesen aláírta volna a vb-5. helyet, a duisburgi versenyt követően azonban maradt benne egy kis hiányérzet, ugyanis érzése szerint tudott volna „jobbat menni” a döntőben. Ugyanakkor nem kesereg a történteken, előretekint és bízik benne, hogy jövőre sikerül jobb helyezéseket elérni az egyes versenyeken, így a párizsi olimpián is.

A négyszeres világbajnok nyugodt körülmények között edzhet, nem is szeretne változtatni az eddig jól bevált felkészülési metóduson.

„Sikerült kialakítanom egy olyan környezetet magamnak, ami előrevisz és úgy látszik, hogy fejlődőképes vagyok benne”

– jelentette ki.

Adolf Balázs több csapattal készül, együtt szokott edzeni az olimpiai ezüstérmes kajakossal, Varga Ádámmal és Csipes Ferenc csoportjával, valamint Szentendrén és az Óbudai Ganz VSE-nél is sokat tréningezik. Az FTC pedig októberben jelentette be, hogy náluk folytatja a pályafutását. Úgy véli, neki ez válik be, az „összetett felkészülésben” hisz, nincs miért változtatni ezen, ha ennyire jól működik.

Az őszi klubváltással kapcsolatban megjegyezte: nem hirtelen döntés született, korábbi egyesületének, a Óbudai Ganz VSE-nek a vezetőivel már 2022-ben leültek beszélgetni és arra jutottak, hogy egy ilyen kis klub nem tudja sokáig finanszírozni egy olyan sikeres felnőtt versenyző felkészülését, mint amilyen ő. Az óbudai sportegyesület edzője, Demeter István segített Adolf Balázsnak abban, hogy az FTC-hez igazolhasson. Kiemelte, hogy továbbra is nagyon jó a kapcsolata korábbi klubjával, erőnléti edzéseinek egy részét pedig változatlanul Demeter István vezetésével végzi. Mint mondta,

az FTC-nél nyugodtan készülhet, „nincsenek különösebb kötöttségek”, úgy edzhet, ahogy jónak látja, aminek reményei szerint „meglesz a gyümölcse”.

Adolf Balázs Tokióban duplázott: a kenu kettesek 1000 méteres számában – Fejes Dániellel – 11. lett, egyesben pedig ugyanezen a távon a 15. helyen zárt. Egyelőre még nem tudja, ki lesz a párostársa a következő idényben, de kettesben csak az 500 méteres távra szeretne koncentrálni. Elárulta, hogy legutóbb Hajdu Jonatánnal próbálkozott és abban maradtak, hogy még készülnek majd együtt, meglátják, hogy alakul a közös munka, végső döntés azonban még nincs ezzel kapcsolatban. Megígérte, hogy ha talál jó párt, akkor kettesben is versenyez majd. Ugyanakkor hozzátette: „ha nem érzem, hogy százszázalékosan előreviszi az egyes teljesítményemet vagy akár hátráltatja, akkor azonban mindenképpen csak az egyest fogom preferálni”.

Adolf Balázs végül elmondta: még nem gondol Párizsra, egyelőre csak a válogató lebeg a szemei előtt, melyen a legjobb szeretne lenni. „A legjobb formámat akarom hozni az olimpiára. Ha sikerül kijutnom, akkor sem gondolkozom helyezésekben. Rendkívül sűrű a mezőny, 10-15 nagyon jó kenus van és a pillanatnyi formán múlik majd, kik kerülnek be az első hatba” – fejtegette a négyszeres világbajnok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×