eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kopasz Bálint győz a férfi kajak egyesek 500 méteres versenyének döntőjében az olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon Duisburgban 2023. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Magyar-magyar verseny volt Párizsban - olimpiai számban

Kopasz Bálint Varga Ádámot megelőzve győzött K-1 100 méteren a franciaországi olimpiai tesztversenyen.

A magyar csapat négy érmet szerzett a pénteki zárónapon a Párizs melletti Vaires-sur-Marne tavon rendezett kajak-kenu világkupán, amely egyben olimpiai tesztverseny: K-1 1000 méteren Kopasz Bálint győzött Varga Ádám előtt, a kenus Adolf Balázs harmadik lett ugyancsak 1000 méteren, míg a para szakágban Kiss Péter Pál diadalmaskodott a KL1-es kategóriában.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz nagy fölénnyel nyerte a döntőt, mögötte - csakúgy, mint két éve Tokióban - a friss vb-ezüstérmes Varga érkezett be másodikként.

"Jónak éreztem a formát és örültem, hogy a döntőben nem esett az eső, mint Duisburgban. Egész kellemes hőmérsékletben és szép viszonyok között versenyezhettünk. Az oldalszél annyira nem volt kellemes, de volt hátszél is. Elég gyorsnak érzem az itteni vizet, kicsit olyan, mint Szegeden a Maty-ér" - idézte a magyar szövetség honlapja Kopasz Bálintot. "Az volt a cél, hogy egy jó pályát menjek, hiszen szeretnék jövőre is itt indulni K-1 1000 méteren és azt kívánom, hogy ez Ádámnak is sikerüljön. Nekem szimpatikus ez a helyszín, szeretnék jövőre egy hasonlóan jó pályát. Most ezt könnyedén nyertem, de jövőre egészen más lesz a felállás."

Varga Ádámot kisebb sérülés és betegség is hátráltatta az utóbbi napokban, ezért új taktikát is kipróbált a döntőben, így elégedett volt az ezüstérmével.

"Elég nehézkes volt a verseny, hiszen a vb után meghúztam a hátamat, aztán az meggyógyult, majd sikerült itt is meghúznom és meg is fáztam. Viszont mindenképp szerettem volna egy versenyt menni ezen a pályán, hátha a hasznomra tudom fordítani jövőre. Kipróbáltam egy másik taktikát, most nem azt csináltam, hogy elindulok a legelején és ameddig megy, hanem beültem vízre és a végén indultam el. Ez kényelmesebb volt és örülök, hogy így is sikerült érmet szereznem. Nagy esélyünk van arra Bálinttal, hogy megismételjük azt, amit Tokióban csináltunk. Ebből a versenyből sok következtetést még nem lehet levonni, mert voltak hiányzók és nem mentünk olyan kemény pályát, de korábbi versenyekből kiindulva jó érzéseim vannak a jövőre nézve" - nyilatkozta a KSI SE olimpiai ezüstérmese.

Férfi C-1 1000 méteren a négyszeres világbajnok Adolf Balázs kora délután könnyedén jutott be a fináléba, ahol végig harcban volt az éremért. A cseh Martin Fuksát nem lehetett befogni, de az ezüstéremhez mindössze nyolc századmásodperc hiányzott a francia Adrien Barttal szemben.

"Érzem azért már, hogy nem vagyok csúcsformában, meg vagyok fáradva és nem is tudtam olyan harciasan odaállni, mint a vb-n" - mondta Adolf Balázs. "Így még jobban örülök, hogy harmadik tudtam lenni. A szél segített, elégedett vagyok. Azért jöttünk, hogy teszteljük a pályát, nekem pozitív élményeim vannak. Most nem okozott kihívást a rövidebb szünet sem a középfutam és a döntő között, de az olimpián azért figyelni kell majd arra, hogy kipihenjem magam. Sűrű a mezőny, most nekem volt szerencsém a jobbos széllel, de jó lenne jövőre fejlődni pár másodpercet és akkor biztosabb lehet akár a dobogó is."

Női kajak párosban, 500 méteren a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara egység bejutott ugyan a döntőbe, előbbi azonban megsérült, így a fináléra Fojt Sára ugrott be a helyére. Az újonnan megalakult páros végül negyedikként zárt. Csipes Tamara 500 egyesben nem jutott A döntőbe, ahogy női C-1 200 méteren Bragato Giada és Balla Virág sem.

A para szakágban Kiss Péter Pál győzelemmel zárta az idei szezont. A KL1 200 méteren paralimpiai, világ- és Európa-bajnok parakajakos nagy hajrával győzte le brazil és francia ellenfelét. Ugyanebben a számban Suba Róbert negyedik lett.

A magyar csapat összesen három arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárta az előolimpiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×