eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hansi Flick, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya egy frankfurti sajtóértekezleten 2023. március 24-én. Németország március 25-én Peru ellen játszik barátságos mérkőzést.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Hansi Flick maradt volna, de mennie kellett, most az a kérdés: ki jön?

A német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát menesztették, a franciák ellen kedden már ideiglenesen Rudi Völler ül a kispadra, de az is lehet, hogy fel sem áll onnan. Utódjelöltekben azonban így sincs hiány.

Tavaly novemberben a katari világbajnokságon a német válogatott Japántól szenvedett 2-1-es vereséget. A hét végén ugyanez a Japán pecsételte meg véglegesen a szövetségi kapitány sorsát azzal, hogy megalázó, 4-1-es győzelmet aratott Hansi Flick csapata ellen. Wolfsburgban a közönség a mérkőzés után kórusban követelte az 58 éves tréner menesztését. Huszonnégy óra sem telt el, és a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) vezetői el is köszöntek Flicktől.

A wolfsburgi vereség Flick legsúlyosabb kudarca volt azóta, hogy 2021 júniusában, az Európa-bajnokság után átvette a szövetségi kapitányi tisztséget elődjétől, Joachim Löwtől. A start jól sikerült, az első nyolc mérkőzést az általa irányított válogatott megnyerte, igaz, "másodosztályú" ellenfeleket fektetett két vállra. A katari világbajnokság azonban a csoportmérkőzések utáni búcsúval már előrevetítette, hogy a csapat háza táján nincs minden rendben.

Következett a felkészülés a jövő júniusi Eb-re, ami gondtalan lehetett volna, mivel házigazdaként a német válogatott automatikusan résztvevő. Hansi Flick csapata azonban teljesen szétesett, sorozatban három mérkőzést vesztett el.

A japánok elleni wolfsburgi 1-4 pedig negyven év óta a német együttes legsúlyosabb veresége volt.

A szövetségi kapitány ennek ellenére maradt volna, néhány órával a kudarc után még úgy nyilatkozott, hogy ő a megfelelő edző a csapat talpra állítására. A DFB vezetői – Bernd Neuendorf elnök, Rudi Völler sportigazgató és helyettese Hans-Joachim Watzke – azonban másként gondolták. Bernd Neuendorf a döntés után hangsúlyozta, hogy Flick menesztése elkerülhetetlen volt, és az elengedhetetlen újrakezdés érdekében történt.

A szövetség vezetőivel a szakértők többsége is egyetértett, utalva arra, hogy a formálódó válogatott teljesen szétesett. Úgy ítélték meg, hogy valami véglegesen "kisiklott" a játékosok és a tréner között, Flick iránt immár nincs meg a szükséges bizalom.

Ráadásul kedden egy újabb rendkívül nehéznek ígérkező felkészülési mérkőzés következik a 2018-as világbajnok Franciaország ellen Dortmundban. Általános megítélés szerint egy újabb kudarc nem csupán a válogatott, de a szövetség, sőt a német labdarúgás kudarca lenne.

Ami az utódlást illeti, egyelőre átmeneti megoldás született. A franciák ellen a korábbi játékosként és trénerként is nagy tekintélynek örvendő Rudi Völler ül le a kispadra, vele együtt pedig Hannes Wolf, az U20-as válogatott szövetségi edzője, valamint az ő segítője, Sandro Wagner irányítja majd a csapatot. Hogy meddig, az attól függ, hogy mikor találják meg a végleges utódot.

A jelölteknek ; legalábbis a találgatások szerint – se vége, se hossza.

A legtöbben a 36 esztendős Julian Nagelsmannt emlegetik,

akit tavasszal felállítottak ugyan a Bayern München kispadjáról, de rátermettségében a szakértők közül szinte senki nem kételkedik. Kinevezését akadályozhatja, hogy még mindig szerződés köti a Bayernhez, ezért "kivásárlása" nem lenne olcsó mulatság a DFB számára.

Nemcsak a szakértők, hanem a szurkolók túlnyomó többsége is Jürgen Kloppot látná legszívesebben a válogatott élén, ő azonban ennek ellenére az egyik legkevésbé valószínű befutó, mivel több ízben hangoztatta, hogy kitölti megbízatását a Liverpool élén.

A sajtó által emlegetett jelöltek között van Ralf Rangnick, az osztrák válogatott jelenlegi trénere, kinevezésének azonban épp ezért szintén kevés a valószínűsége.

Nem így Stefan Kuntzé, aki jelenleg a török válogatott trénere, de a kezdeti sikerek után állítólag a menesztés határán áll. Az egykori német válogatott játékos konzervatív edzőnek számít, de egybehangzó értékelések szerint rendkívül jó szakember, aki korábbi U21-es válogatott trénerként jól ért a játékosok és különösen a fiatalok nyelvén.

A lista ezzel távolról sem véges, azon rajta van mások mellett Matthias Sammer korábbi sokszoros válogatott,a Borussia Dortmund vezetőségének tagja. Mint ahogy a holland Louis van Gaal, aki hazájának válogatottja mellett a Barcelonát, a Manchester Unitedet, az Ajaxot és Bayern Münchent is sikeresen irányította.

Szakértők szerint ugyanakkor a franciák elleni kedd esti mérkőzés kimenetele az utódlást is befolyásolhatja. Feltéve, hogy a válogatott a világbajnok ellen Dortmundban a sorozatos vereségek után győzelmet arat. Ebben az esetben ugyanis egyáltalán nem okozna meglepetést, ha a 63 éves Rudi Völlert – legalábbis a júniusi Eb-ig – válogatott élén maradásra bírnák.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×