eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Sigér Dávid ferencvárosi gólszerző a labdarúgó Konferencia-liga selejtezőjének második fordulójában játszott Ferencvárosi TC - Shamrock Rovers mérkőzésen a budapesti Groupama Arénában 2023. július 27-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Túl hosszú ahhoz az idény, hogy a Ferencvárosnak izgulni kelljen

Pénteken kezdődik az OTP Bank Liga 2023–2024-es idénye, az első fordulóban öt találkozót rendeznek, mert a legutóbbi első és második helyezett, két kupaszereplő, a Ferencváros és a Kecskemét mérkőzését szeptemberre halasztották.

A Ferencváros nyerte meg az előző öt bajnokságot – ezzel beállította klubrekordját –, most pedig a hatodikért száll versenybe. A tavaszi (a korábbi hónapokhoz, évekhez képest kétségtelen) bukdácsolás, majd a KÍ elleni vereségi sokakban megfogalmazta a kérdést: megfogható-e a Fradi?

A realitás az, hogy nem. Olyan hosszú az idény, hogy abba bőven belefér formaingadozás, de összességében az a fajta erőfölény, amely a zöld-fehéreket jellemzi, előreláthatólag ledolgozhatatlan. Főleg azért, mert egyelőre (az átigazolások, az erősítések alapján) nem tűnik úgy, hogy bármelyik rivális is megerősödött volna.

A Ferencváros – ma már talán a klubnál sem vitatják – csalódott a tavasz elején megszerzett játékosok egy részében, ezért is volt az előző évekénél nagyobb a nyári mozgás. A Shamrock Rovers elleni csütörtöki kupamérkőzésen hét olyan futballista is szerepelt a Fradiban, aki tavasszal még nem volt a keret tagja. Köztük a Paksról megszerzett gólkirály, Varga Barnabás. Előtte ott lehet a példa: 2017-ben Davide Lanzafame gólkirályként érkezett a Fradiba, s az első ott töltött idényében (holtversenyben) megtartotta a helyét a trónon.

Mindazonáltal elképzelhető, hogy nem is ő lesz majd a legjobb igazolás: az FK Krasznodarból visszatért Cristian Ramírez máris nagy formában futballozik. Ami a többi új szerzeményt illeti, érkezett izraeli válogatott (Abu Fani) és tunéziai vb-szereplő (Ben Romdan) is. Eddig jó benyomást keltett a francia-szenegáli Ibrahim Cissé, aki eddig 180 percet játszott a nemzetközi kupákban, ha ő pályán volt nem kapott gólt a Ferencváros.

Előzetesen a legerősebb kihívó talán a tavaszi bronzérmes DVSC lehet, amely elsősorban a Honvédtól megszerzett Brendon Domingues érkezéséből profitálhat sokat.

Az előző idény ezüstérmese, a Kecskeméti TE elveszítette a korábban a klubnál kölcsönben lévő Horváth Krisztofert, Katona Bálintot és Varga Ádámot, az új szerzemények közül különösen Leoni és Pálinkás Gergő számíthat arra, hogy azonnal a kezdő csapatba kerül, mindketten játszottak a Riga FC ellen is. A KTE az előző három évben három osztályban szerepelt, tavasszal klubtörténeti sikereket ért el. Ez az idény sem lesz könnyű, nagy bravúr lenne a mezőny első harmadában zárni.

A negyedik kupainduló, a Magyar Kupa-győztes ZTE új szerzeményei közül kulcsemberként számolhat Senkó Zsomborral és Sajnbán Mátéval is.

A Paks elengedte a gólkirályt, de megszerezte a Budafoktól Beke Pétert, Diósgyőrből pedig Könyves Norbertet. Nagy erősítés lehet a Honvédtól érkező válogatott kerettag kapus, Szappanos Péter is.

A Puskás Akadémia kerete keveset változott, a spanyol származású, svájci játékos, Quentin Maceiras jelenti az erősítést. Alexandru Baluta, Kiss Tamás, Yoëll van Nieff, Spandler Csaba mind-mind távozott.

A legnagyobb veszteségeket a Fehérvár szenvedte el, nem csupán főtámogatóját, hanem néhány korábbi kulcsjátékosát is elengedte, illetve elveszítette. Nego, Stopira, Makarenko, Dárdai, Heister, Sabanof, Alef és Bumba sincsen már a keretben.

Az Újpesthez érkezett két azonnal bevethető magyar játékos, Tamás Krisztián és Kiss Tamás, valamint a román George Ganea és a nigériai Frenlin Sasere. Visszatért Kuusk, Burekovics és Ljujics is, kérdés, Nebojsa Vignjevics mennyire számol majd velük.

A Mezőkövesd megszerezte Kovácsik Ádámot és Ugrai Rolandot, viszont Dino Besirovic Svédországba szerződött. A Kisvárda öt külföldi játékosát is elengedte, az érkezők közül Balogh Norbert, a korábbi válogatott csatár lehet a legnagyobb fogás.

Két újonc van a mezőnyben, a Diósgyőri VTK és az MTK. A borsodiak – akiknek átlagnézőszámánál várhatóan csak a Ferencvárosé lesz magasabb – a korábbi kottából játszanak: tizenkét külföldi játékost szerződtettek.

Az MTK rutinos játékosokkal, mint Nemanja Antonov, Bobál Dávid, Demjén Patrik, Hej Viktor, Kádár Tamás erősítette meg a keretét.

Az 1. forduló párosítása

Péntek:

MTK Budapest-Paksi FC 20.00

Szombat:

Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia FC 18.00

Újpest FC-Fehérvár FC 20.15

Vasárnap:

ZTE FC-Kisvárda Master Good 20.00

Hétfő:

Debreceni VSC-Mezőkövesd Zsóry FC 20.00

Szeptember 27.:

Ferencvárosi TC-Kecskeméti TE 19.00

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×