eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szilágyi Áron, a Gerevich-Kovács-Kárpáti férfi kard világkupaverseny aranyérmese a BOK Csarnokban 2023. március 25-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Ezúttal Baszadze volt a jobb – Szilágyi Áron bronzérmes az Európa Játékokon

Szilágyi Áron bronzérmet nyert férfi kardban vasárnap a krakkói központú Európa Játékok vívóversenyeinek első napján.

A csoportkört hat győzelemmel teljesítette a háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok magyar vívó, majd spanyol, román és német ellenfélen keresztül jutott el az elődöntőig úgy, hogy a 16 között Iulian Teodosiu ellen 1-7-ről fordított.

A fináléért Szandro Bazadzével találkozott, azaz a világranglista georgiai éllovasa és magyar második helyezettje "feszült egymásnak". Bazadze egy hete védte meg Eb-címét, Szilágyi pedig az aktuális olimpiai és világbajnok, így a két jelenlegi legjobb mérkőzött az első elődöntőben. A tavalyi, kairói vb ugyanezen szakaszában Szilágyi 15-11-re nyert és a márciusi, budapesti világkupa döntőjében is legyőzte a georgiai vívót, mégpedig 15-14-re. Ezúttal Bazadze bizonyult jobbnak két tus különbséggel.

Az elején felváltva estek a találatok, aztán 3-3 után Bazadze két egylámpás tust adott, kétszer videóval "szerzett" magának pontot, de közben Szilágyi is eredményes volt és két parádriposzttal is meglepte ellenfelét, így 8-7-es magyar vezetésnél következett az egyperces szünet. A folytatásban is szorosan alakult az asszó, látszott, hogy nagyon jól ismeri egymást a két vívó. Szilágyi 13-10-re mégis meglépett, a gyakran értetlenkedő Bazadze azonban nem adta fel, egyenlített, majd az utolsó két tust is ő adta.

Pár perccel az asszó után Szilágyi Áron a vegyes zónában megemlítette, hogy a vége felé változtatnia kellett volna az addigi akcióin, "legalább 13-13-nál".

Ugyanakkor azzal elégedett volt, hogy jó mérkőzéseket vívott, jött ki győztesen nehéz helyzetből és éremmel térhet haza.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volt fontos az egyéni verseny az olimpiai kvalifikációba beleszámító csapatküzdelem előtt, úgy reagált, hogy relatív, mi fontos.

"Én úgy kezdtem ezt a versenyt, hogy teljes erőmmel odafigyelek és azon leszek, hogy a lehető legjobb eredményt érjem el" - emelte ki.

Vívásban az egyéni számokban múlt héten, Plovdivban rendezték az Európa-bajnokságot, és a krakkói EJ egyéni számai nem is számítanak bele az olimpiai kvalifikációs összesítésbe. A szerdán kezdődő csapatversenyek viszont nagyon is, és azok Eb-küzdelmek is lesznek.

Eredmények:

a 64 között:

Decsi Tamás-Jonathan Webb (brit) - sérülés miatt visszalépett

a 32 között:

Szilágyi Áron-Inaki Bravo (spanyol) 15-2

Szatmári András-Olekszij Sztacenko (ukrán) 15-10

Enver Yildirim (török)-Decsi 15-11

Razvan Ursachi (román)-Gémesi Csanád 15-13

a 16 között:

Szilágyi-Iulian Teodosiu (román) 15-11

Szandro Bazadze (georgiai)-Szatmári 15-9

negyeddöntő:

Szilágyi-Lorenz Kempf (német) 15-8

elődöntő:

Bazadze-Szilágyi 15-13

Krzysztof Kaczkowski (lengyel)-William Deary (brit) 15-14

döntő:

Bazadze-Kaczkowski 15-13

A végeredmény: 1. Szandro Bazadze, 2. Krzysztof Kaczkowski, 3. Szilágyi Áron és William Deary, ...16. Szatmári András, ...19. Gémesi Csanád, ...23. Decsi Tamás

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×