eur:
389.68
usd:
364.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Pekler Zalán a férfi légpuska 10 méteres alapversenyén a krakkói központú Európa Játékokon a wroclawi sportlövész központban 2023. június 23-án.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Aranyból, ezüstből, bronzból is jutott a magyaroknak

Egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyertek a magyarok a krakkói központú Európa Játékokon vasárnap

A nap legnagyobb sikere Pekler Zalánhoz fűződik, aki nemcsak győzött a férfi kisöbű szabadpuska összetett számában, hanem ezzel kvótát is szerzett a 2024-es, párizsi olimpiára. Sportlövészetben ez az első magyar indulási jog.

A komáromiak klasszisa a 3x20 lövéses alapversenyből 593 körrel a harmadik helyen került a nyolcas döntőbe, melyben két olyan sportoló volt, akinek volt már kvalifikációja a nyári játékokra, így Pekler az aranyért hét, a kvótáért öt riválissal küzdött meg. A fináléban fokozatosan javuló teljesítménnyel a magyar lövő a második helyen zárt és bekerült az aranymeccsbe, amivel megszerezte a kvótát, mivel döntős riválisa a párizsi helyét már korábban megszerző cseh Jiri Privratsky volt. A győzelemért rendezett mérkőzést aztán simán, 16-10-re nyerte meg Pekler Zalán, aki harmadik EJ-aranyérmét gyűjtötte be.

A másik két dobogós helyezést a vívók szállították, ugyanis a tőröző Pásztor Flóra második, a kardozó Szilágyi Áron pedig harmadik lett. Előbbi a csoportküzdelmek során öt asszót nyert meg és egyet veszített el, így a hiányos 64-es táblán a második fordulóban lépett először pástra. A kieséses szakaszban svéd, osztrák és lengyel ellenfél legyőzésével jutott az elődöntőig. A fináléért az izraeli Gili Kuritzkyt simán múlta felül. A döntőben a lengyel Julia Walczyk-Klimaszyk állt vele szemben. A hazai vívó fokozatosan elhúzott, 14-7-re is vezetett, innen a magyar tőröző 14-11-ig tudott felzárkózni, mielőtt a meccs lezárását jelentő tust bevitte Walczyk-Klimaszyk.

A háromszoros olimpiai aranyérmes, világ- és Európa-bajnok Szilágyi hat győzelemmel teljesítette a csoportkört, majd spanyol, román és német ellenfélen keresztül jutott az elődöntőig úgy, hogy a 16 között Iulian Teodosiu ellen 1-7-ről fordított. A fináléért Sandro Bazadzével találkozott, azaz a világranglista georgiai éllovasa és magyar második helyezettje feszült egymásnak. Előbbi úgy nyert 15-13-ra, hogy 13-10-re még a magyar kardozó vezetett.

Szintén biztos érmes már az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyespáros asztaliteniszben, ugyanis az elődöntőben váratlanul sima, 3-0-s győzelmet aratott a román színekben induló George Ovidiu Ionescu, Szőcs Bernadette páros felett, így a magyar duó - melyből Madarász egyéniben a nyolcaddöntőben búcsúzott - egyetlen sikerre került az olimpiai kvótától. Ugyanez igaz a 63,5 kilogrammban szereplő ökölvívóra, Kovács Richárdra. Az Európa-bajnoki bronzérmes nyíregyházi bokszoló tökéletes koncentráltsággal fogadta ellenfelét, az örmény Narek Hovhaniszjant, aki az első pillanattól kezdve kilenc percen át megállás nélkül ment előre és üldözte a magyart, akinek ez láthatóan tökéletesen megfelelt, mert szemre is szép egyenesekkel és horgokkal kontrázott bele a rivális rohamaiba.

A többi sportágban ezúttal nem sok babér termett a magyaroknak. Hegyikerékpárban Buzsáki Virág 30., Palumby Zsombor 53. lett, műugrásban nem jutott döntőbe Mosena Estilla és Kun Patrícia a 3 méteres selejtezőből, a csigás íjász Szíjártó László kiesett a nyolcaddöntőben, míg a muaythai egyetlen magyar résztvevője, Nardelotti Ajsa Adél egyhangú pontozással a negyeddöntőben búcsúzott a nők 60 kilogrammos kategóriájában, tekvondóban pedig 62 kilós Patakfalvy Csenge és a 67 kilós Márton Viviana sem jutott el az éremcsatáig.

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Teljes adóreform kell az EU szerint, túl sok az igazságtalanság

Úgy ajánlásokat fogalmazott meg az Európai Bizottság az adórendszerek teljes átalakítására. A javaslatok többek között magukban foglalják a rendszeres ingatlanadók bevezetését vagy a már meglévők növelését és a munkaadói terhek csökkentését, különösen az alacsony jövedelemű adófizetők esetében. Az ajánlások célja a zöld átmenet elősegítése, a Covid19-világjárvány gazdasági hatásainak enyhítése, a gazdasági felépülés fenntartása, valamint a magas energiaárak hatásainak kezelése volt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×