eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A harmadik helyezett Bragato Giada (b) és Nagy Bianka a női kenu párosok 500 méteres döntőjének eredményhirdetésén a krakkói Európa Játékok keretében zajló Európa-bajnokságon a kryspinowi pályán 2023. június 22-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Rizikós döntést vállaltak be a magyarok, meglett az eredménye - Európa Játékok

A magyar versenyzők egy bronzérmet szereztek az 500 méteres döntőkben a kajak-kenuban kontinensviadalnak számító krakkói Európa Játékok csütörtöki napján.

Az első döntős napon négy éremcsatát bonyolítottak le a kryspinowi pályán, mindegyik szám szerepel az olimpia programjában.

A magyar csapat első dobogós helyét a tavaly világbajnoki bronz- és Európa-bajnoki ezüstérmes Bragato Giada, Nagy Bianka kenus duó szerezte. A magyar páros jól jött ki a rajtgépből, féltávhoz a címvédő ukránok, valamint a spanyolok mögött harmadikként érkezett, a hajrára pedig beleerősített, és egy pillanatra a második helyre is feljött. A spanyolok azonban visszatámadtak, így a tiszaújvárosi-szegedi kettősnek ezúttal meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A győzelmet az ukránok szerezték meg.

"Számomra megfejthetetlen, mi történik - nyilatkozott az M4 Sportnak Nagy Bianka. - Mostanában minden versenyre úgy utazunk ki, hogy jó formában vagyunk, jól megy az előfutam, érezzük, hogy van még benne és aztán a döntőben soha nem jön ki, de úgy, hogy a közelében nem vagyunk annak, ami bennünk van."

Bragato Giada is úgy érezte, hogy nem volt tökéletes a pályájuk, kicsit külön eveztek.

"Hajót váltottunk, ez egy kicsit instabilabb. Tudtuk, hogy kicsit rizikós a döntés, de úgy voltunk vele, hogy bevállaljuk, mert nyerünk két hetet a vb-felkészülésben" - mondta.

"Ennek ülepednie kell. Mentálisan fáradtak vagyunk, mert ez az első év, amelyben az esélyesség terhe is nyom minket" - folytatta.

A hétvégi válogató után alakult női kajaknégyes - Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara -, amelyben ötvöződött a fiatalság és a rutin, a visszafogott rajt után sokáig a mezőnyben lapátolt, majd ugyan a hajrában felcsillant az éremszerzés lehetősége, végül négy századdal lemaradt a dobogóról. Az élen lengyel, német, dán volt a sorrend.

A csapat legrutinosabb tagja, a kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara úgy vélekedett, hogy a döntőben összeszedettebb volt a csapat, mint az előfutamban.

"Egyébként nem mentünk lassan, egyszerűen a rutintalanságot éreztem a közepén. - értékelt az M4 Sportnak. - A lányok nagyon el vannak kenődve, tudom, hogy mit éreznek, de legyünk reálisak: általában évről évre maximum két ember szokott cserélődni a négyesben, jó esetben egy. Szóval csak egy félig-meddig rutinos egységről van szó, nem mentegetőzők, ez tény. Soha nem ültünk négyen egy hajóban, technikailag más stílust képviselünk, amit egyébként össze lehet csiszolni, csak három nap nagyon kevés rá."

Hozzátette, hogy a szövetségi kapitány, Hüttner Csaba - akit egyébként a legjobb kapitánynak nevezett - megszavazhatta volna nekik azt a bizalmat, hogy háromszor összeülnek Szolnokon. Mert így - tette hozzá - nem volt idejük kipróbálni a különböző felállásokat, beülési sorrendeket.

A férfi kenupárosok fináléjában Hajdu Jonatán és Fekete Ádám jól rajtolt, majd 250 méternél a harmadik-negyedik helyen haladt. A táv második felében úgy tűnt, hogy a dunaújvárosi-újpesti duó nem tud beleszólni a dobogós helyek sorsába, de végül csupán két tizeddel maradt el a harmadik lengyel hajótól, így negyedikként zárt. Az aranyat az olaszok nyerték a spanyolok előtt. A régi-új magyar egység, amely évekig együtt versenyezett, 2021-ben pedig világbajnoki ezüstérmet szerzett ebben a számban, tavaly ötödik lett az Eb-n.

"Az egyik szemem sír, a másik nevet, mert ha utazás előtt valaki azt mondja, hogy negyedikek leszünk úgy, hogy másfél tizedre van a dobogó, akkor bárhol aláírom. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy ebből az egységből, most nem száz százalékot, hanem száztízet hoztunk ki, így nagyon megérdemeltük volna ezt a dobogót. De ez egy megnyert negyedik hely, nem pedig egy elveszített harmadik" - vélekedett Fekete Ádám, aki a jövőt illetően úgy fogalmazott, hogy ha a sérült Korisánszky Dávid - akivel a válogatókat nyerték - felépül, csak az lesz a kérdés, milyen állapotban tudna ott lenni a duisburgi világbajnokságon. Kiemelte ugyanakkor, hogy Magyarországnak most két olyan párosa van, amely kvótaszerző tudna lenni, ez pedig kevés országban van így.

"Most ennyi volt benne, dolgozni kell tovább, ha külön, ha közös úton is, menni kell előre és jönni fognak a jobb eredmények" - összegzett Hajdu Jonatán.

A Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás duó megnyerte a kajak kettesen B döntőjét, így összesítésben a tizedik helyen zárt. A szám aranyérmét az ukrán kettős nyerte.

A pálya adottságai miatt a versenyen - amely Eb-nek számít - csak 200 és 500 méteres számokat rendeznek.

Eredmények:

férfiak:

K-2 500 m, Európa-bajnok:

Oleh Kukharik, Ihor Trunov (Ukrajna) 1:28.928 p

2. Felix Frank, Martin Hiller (Németország) 1:29.825

3. Holpert Ervin, Marko Dragosavljevic (Szerbia) 1:29.855

...10. (a B döntőben 1.) Vajda Bence, Szántói-Szabó Tamás

C-2 500 m, Európa-bajnok:

Gabriele Casadei, Carlo Tacchini (Olaszország) 1:40.168 p

2. Cayetano Garcia, Pablo Estevez Martinez (Spanyolország) 1:40.513

3. Aleksander Kitewski, Norman Zezula (Lengyelország) 1:40.553

4. Hajdu Jonatán, Fekete Ádám 1:40.728

nők:

K-4 500 m, Európa-bajnok:

Lengyelország 1:31.701 p

2. Németország 1:32.619

3. Dánia 1:33.656

4. Magyarország (Fojt Sára, Pupp Noémi, Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara) 1:33.699

C-2 500 m, Európa-bajnok:

Ludmila Luzan, Valerija Tereta (Ukrajna) 1:58.233 p

2. Antia Jacome, Maria Corbera (Spanyolország) 1:58.506

3. Bragato Giada, Nagy Bianka 1:59.163

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×