eur:
367.86
usd:
342.25
bux:
49320.70
2023. június 9. péntek Félix
Sűrű havazásban áll rajthoz a Tour de Ski verseny férfi 15 kilométeres tömegrajtos sífutásának mezőnye a dél-németországi Oberstdorf településnél 2019. január 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Philipp Guelland

Fellázadtak a síelők: a legnagyobb szponzorai veszélyeztetik a sportág jövőjét

A téli sportokat olyan cégek szponzorálják, amelyek tevékenysége nagyban gyorsítja, hogy az eseményekhez szükséges hó hamarabb olvadjon.

Száz eseményt, csapatot és versenyzőt vizsgáltak a kutatásban, amely megállapította, hogy fosszilis energiahordozókat előállító cégek, autómárkák és légitársaságok a legnagyobb támogatói a téli sportoknak – írja a The Guardian.

A Badvertising kampánycsoport és a New Weather Sweden kutatóintézet által készített jelentés 83 szponzori megállapodást talált autógyártókkal: a téli sportok legnagyobb irányító testületét, a Nemzetközi Sí- és Snowboard Szövetséget (FIS) is az Audi szponzorálja. Az Audi által 2021-ben gyártott járművek csaknem 90 százaléka benzin- vagy dízelüzemű volt.

A jelentés továbbá 12 fosszilis energiahordozóval foglalkozó vállalat – köztük a Gazprom és az Equinor --, valamint öt légitársaság – köztük a British Airways és a SAS – szponzori szerepére is rátalált.

Az Alpokban 2023 tele nem bővelkedett a hóban:

a legújabb kutatások szerint 36 nappal rövidebb ideig fedte a hegyeket hótakaró, mint átlagosan.

A jelenség mögött a szén-dioxid-kibocsátás hajtotta globális felmelegedés áll, amely évente átlagosan 90 ezer négyzetkilométerrel csökkenti a hótakarót az északi féltekén.

"A klímaviszonyok okozta környezetszennyezés hatására elolvad a hó és a jég, amelytől a téli sportok függenek. A magas széndioxid-kibocsátású szponzorok szerepvállalása olyan, mint ha a téli sportok a saját koporsójukba vernének szöget. Ennek véget kell vetni" – nyilatkozott Lizzy Yarnold kétszeres olimpiai aranyérmes szkeletonos.

"Ironikus, hogy a fosszilis energiahordozók gyártóinak szponzori szerepe ennyire elterjedt egy olyan sportágban, amely nagy mértékben függ a hideg telektől és a hótól" – tette hozzá a svéd Emil Johansson Kringstad háromszoros világbajnok egykori sífutó.

Andrew Simms a Badvertising részéről úgy fogalmazott: ahogyan a dohánycégek egészségkárosító tevékenységük miatt nem jelenhetnek meg reklámokban, úgy kellene a legfőbb szennyezőkkel szemben is fellépni, nem csak a sport területén.

A sísport krémje nemrég szólította fel a FIS-t arra, hogy tegyen lépéseket az éghajlati válság miatt, például azzal, hogy racionálisabb versenynaptárt szervez. Ebben a szezonban a férfi versenyzők kétszer utaznak Európából Észak-Amerikába és vissza.

A 2022-es téli olimpiai volt az első, amelyet teljes mértékben műhavon rendeztek meg.

Címlapról ajánljuk
Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Operaház, harmadik felvonás: Ókovács Szilveszter a következő öt év terveiről

Az InfoRádió Aréna című műsorának vendégeként a Magyar Állami Operaház régi-új főigazgatója beszélt a nemrég lezárult, hosszúra nyúlt pályázati időszakról, az Operaház távozóiról, a dalszínház és a nemzeti operajátszás jövőjéről illetve az Erkel Színházzal és az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatos terveiről is.

Elhunyt az Ablak közismert műsorvezetője

Hetvenkét éves korában csütörtökön elhunyt Bánki Ilona újságíró, a Magyar Televízió egykori kulturális főszerkesztője, az MTVA Kulturális Főszerkesztőségének volt főszerkesztő-helyettese.
VIDEÓ
Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Besokallt a II. kerület polgármestere, szigorít az agglomerációból érkező autósok miatt

Az agglomerációból érkező autóforgalom miatt a II. kerületi önkormányzat a mellékutcák és lakóutcák tehermentesítése érdekében forgalmi korlátozásokat vezet be, és tervezik engedélyhez kötni a behajtást a Tamara, Rézsű és Határ utcákban. Őrsi Gergely polgármester szerint az utak és a szennyvízrendszer elhasználódása jelentős plusz költségeket jelent a kerületnek, ezért ha nem találnak megoldást az érintett agglomerációs települések vezetőivel, akkor benyújtják nekik a számlát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×