eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A francia Frédéric Vasseur, a Sauber új csapatfőnöke a 32. Forma-1-es Magyar Nagydíj első szabadedzése előtt a mogyoródi Hungaroringen 2017. július 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Wéber Gábor a Forma–1-es dominók hirtelen borulásáról

Egy napon belül bejelentették a Ferrari, a McLaren és az Alfa Romeo Forma–1-es csapatainak új vezetőjét. A személycserékről Wéber Gábor televíziós kommentátort kérdeztük.

Frédéric Vasseur, a Ferrari új csapatfőnöke eddig a Sauber Alfa Romeo csapatát irányította, már a Forma–1-ben is jól ismert a személye, előtte nagyon sikeres utánpótlás-nevelő csapatot vezetett a Forma–3-ban – mondta a szakértő.

„A Ferrari abból a szempontból jól választott, hogy az autósportot kívülről-belülről ismerő ember lesz az új csapatfőnök, abból a szempontból érdekes a választás inkább, hogy Frédéric Vasseur eddig kisebb csapatokat irányított, és teljesen megváltozik majd a pozíciója a többi csapatfőnökkel és az FIA-val való tárgyalások során, hiszen eddig egy kis csapat szempontjából, egy kis csapat életében élte meg azt, mi a Forma–1-es irányítás” – elemezte a helyzetet Wéber Gábor, hozzátéve, hogy a Ferrari viszont a legpatinásabb csapat.

Úgy látja,

a csapatnak is idő kell, amíg átáll, személyi változások is várhatók.

Mint elmondta, a Ferrarinál nagyjából 1500 ember dolgozik, és nem mindegy, milyen szerkezetben működik a csapat. Úgy látja, az új vezető át fogja alakítani a siker kulcsát jelentő pozíciókat, illetve működést is.

Kiderült, hogy elhagyja a Williams Forma–1-es csapatát az eddigi vezérigazgató-csapatfőnök, Jost Capito, ahogyan François-Xavier Demaison technikai igazgató sem folytatja tovább a munkát. Andreas Seidl a McLarent hagyja el, és a jelenleg Alfa Romeo néven futó Sauber-istálló csapatfőnöke lesz.

Wéber Gábor szerint érdekes, hogy egy napon belül borul a dominó. Az első „fődominó” Frédéric Vasseur volt, ezzel üresedett meg a Sauber-hely. 2026-tól ez az Audi gyári csapata lesz a Sauberrel együttműködve, így a középtávú tervekben olyan ember szerepelhetett az 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Audi részéről, aki a gyár jövőbeni Forma–1-es csapatképét kialakítja. Miután Andreas Seidl a Volkswagen csoporttól, a Porschétól érkezett, gyakorlatilag visszatér a volkswagenes berkekbe. A megüresedett pozíciót a McLarennél Andrea Stella foglalja el, aki korábban a Ferrarinál dolgozott versenymérnökként is – magyarázta a dominók mozgását Wéber Gábor.

„A Williams megüresedett pozíciójára pedig még nehéz megmondani, hogy kik lehetnek a befutók, illetve azt is nagyon nehéz megsaccolni, hogy Jost Capito eddigi vezérigazgató-csapatfőnök és François-Xavier Demaison eddigi technikai igazgató hova megy tovább. Egyáltalán, mi lehet az oka annak, hogy felálltak” – mondta a szakértő. Hozzátette, ők ketten eddig tandemben dolgoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×