INFORÁDIÓ
2022. május 16. hétfő
Botond, Mózes

ute

címer

kúria

Roderick Duchatelet, az Újpest FC elnöke, tulajdonosa érkezik a klub helyzetéről tartott sajtótájékoztatójára, a budapesti székházukban 2014. március 14-én.

Újabb fordulat az újpesti futballcímer ügyében

Infostart

A Kúria hatályban tartotta a másodfokú ítéletet, így az Újpest FC-nek harminc napon belül vissza kell állítania a klub régi címerét.

A jogerős ítélet szerint az Újpest FC megsértette az UTE jó hírnevét azzal, hogy annak hozzájárulása nélkül, az általa működtetett labdarúgócsapat címerét 2017-ben megváltoztatta.

Az Újpest FC 2017. július 3-án változtatta meg a csapat címerét, az UTE azóta minden eszközzel azon dolgozott, hogy visszaállítsa a szurkolók által közkedvelt és visszakövetelt, az egyesületet reprezentáló címert – jelent meg az UTE hivatalos weboldalán.

Az egyesület korábban az Alkotmánybírósághoz fordult, amely 2021-ben elismerte igazát, és úgy határozott, a Kúria tévedett, amikor az ügyet első körben közös cégen belüli vitának tekintette, amelynek személyiségi jogi vonzata nincs, ezért nem vizsgálta, hogy az Újpest FC címerének megváltoztatása negatív hatással van az UTE jóhírnevére, sérti az arculati elemhez fűződő jogát. Mivel az Ab szerint alapjog is sérült, a Kúriának újra kellett tárgyalnia az ügyet.

Miután a Kúria újravizsgálta az ügyet, a január 26-i végleges döntéssel az UTE-nak adott igazat, és kötelezte az Újpest FC-t, hogy a jogsértő magatartást 30 napon belül hagyja abba – vagyis állítsa vissza a régi címert –, továbbá eltiltotta az alperest a további jogsértéstől.

Az ítéletet az Újpest FC-nek 15 napon belül közzé kell tennie és 30 napig elérhetővé kell hagynia a honlapján.

A döntés után nem sokkal hivatalos közleményben reagált az Újpest FC tulajdonosa, Roderick Duchatelet: „A mai napon a Kúrián lefolytatott tárgyalás eredményét tekintve egy előző kúriai döntés felülírása történt, mely engem is meglepett. A klub megvárja a hivatalos, írásos ítéletet és annak teljes ismeretében fog reagálni a történtekre.”

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018